Baggrund for arrangementet
I år er det 78-år siden at tyskerne udførte razzia mod de danske jøder. For langt de fleste jøder førte det til flugt og ophold i Sverige i krigens sidste tid, men for næsten 500 danske jøder førte det til et ophold i en tysk koncentrationslejr.
Der er efterhånden næsten ingen levende øjenvidner tilbage. Stort set alle de øjenvidner, der er tilbage var mellem et og tre år gamle, da begivenhederne udfoldede sig i oktober 1943. Så de refererer naturligvis historien, som andre har fortalt dem.
Men det er anderledes med Salle Fischermann. Han kom til Theresienstadt som 13-årig og gennemlevede halvandet år i lejren og vil den 6. oktober fortælle om sine oplevelser og svare på spørgsmål fra de unge som deltager i arrangementet. Spørgsmål som:
- Hvordan blev han taget til fange i Danmark?
- Hvad skete der med dine søskende og dine forældre?
- Hvordan var dagligdagen i KZ-lejren?
- Hvordan boede I, hvad spiste I, hvordan sov I?
- Hvordan var det at blive tvunget til at optræde i en propagandafilm for nazisterne?
- Hvordan var det ikke at vide om man blev sendt til en dødlejr næste dag?
- Hvordan kom I hjem til Danmark igen?
Tilmeld klassen: alle elever kan være med digitalt
Der er gået rigtig mange år siden 2. verdenskrig. Og det er svært for unge i dag at sætte sig ind i, hvad der egentlig skete. To uger inden eventen sender vi spørgsmål ud til de tilmeldte skoler. Her kan eleverne – ud fra nogle valgmuligheder – tage online stilling til spørgsmål om hvordan dagligdagen var i KZ-lejren. Elevernes svar kan indgå i webcasten via Mentimeter. Salle Fischermann kommenterer på svarene. Her vil der også være mulighed for at stille egne spørgsmål til Salle.
Se eventen efter den 6. oktober
Har I ikke mulighed for at deltage på selve dagen, får I ved at tilmelde jer virtuelt også adgang til streamingen efter eventen er afholdt.