Identitet

Amazon trækker jule-pynt tilbage: Viser billeder af koncentrations-lejr

På Amazon kunne man købe både jule-stjerner, muse-måtter og øl-oplukkere med fotos fra koncentrations-lejre.

Foto: TJ Holowaychuk/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


2 december, 2019Amazon endte i en shit-storm, da det viste sig, at internet-butikken solgte jule-pynt med billeder fra koncentrations-lejre.

Det er blevet december. Tid til at fyre op for kalender-lys, muse-trapper, kravle-nisser … og koncentrations-lejr-stjerner.

På internet-butikken Amazon kunne man indtil for nylig købe jule-pynt med billeder fra virkelige koncentrations-lejre. Det skriver flere medier, blandt andre BBC. Billederne var fra lejrene Auschwitz og Birkenau, hvor nazisterne dræbte mindst en million mennesker.

God jul, eller noget?

Billederne kunne fås på en stjerne eller en klokke, som var lige til at hænge på træet. Man kunne også få dem på en øl-oplukker. Og produkterne kunne bestilles direkte på Amazon.

Shitstormen blev startet af et museum om koncentrationslejre, Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum. Museet kommenterede pynten på Twitter.

“Auschwitz på en øloplukker er ret forstyrret og respekt-løst,” skriver museet blandt andet:

Senere fandt museet flere produkter med fotos fra koncentrationslejrene – blandt andet en muse-måtte:

Hvad er Auschwitz?

Auschwitz var en af nazisternes største og mest uhyggelige koncentrationslejre under 2. Verdenskrig. Nazisterne begyndte at bygge lejren i 1940 i Polen. Oprindeligt skulle det “bare” have været en fange-lejr. Men senere blev den også brugt som udryddelses-lejr – det vil sige, at den blev brugt til at dræbe mennesker, skriver hjemmesiden Folkedrab.dk.

Under krigen voksede Auschwitz sig til et stort netværk af flere lejre på cirka 40 kvadratkilometer. En af de største var Auschwitz I, hvor fangerne arbejdede under forfærdelige forhold. I gennemsnit døde de efter tre måneder.

Men den uhyggeligste lejr var Birkenau, som også blev kaldt Auschwitz II. Her blev fanger gasset ihjel.

I alt døde 1,1 millioner mennesker i Auschwitz mellem 1940 og 1945.

Måske ikke ligefrem noget at fejre til jul?

Julepynten trukket tilbage

Få timer efter shitstormen om julepynten startede, kunne produkterne ikke længere købes på Amazon.

Amazon har bekræftet, at produkterne er blevet fjernet fra sitet, skriver BBC:

“Alle sælgere skal følge vores retningslinjer for salg, og der vil være konsekvenser for dem, der ikke gør det, hvilket inkluderer risikoen for at få fjernet sin konto.”