Identitet

Jøde-had i 2019: Flere jødiske områder udsat for hærværk i Danmark

Jødiske gravsten udsat for hærværk på Østre Kirkegård i Randers.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


11 november, 2019I weekenden blev flere jødiske områder udsat for hærværk rundt omkring i Danmark. Hærværket kommer på årsdagen for Krystal-natten.

Man skulle ikke tro, at jøde-had stadig var en ting, når man tænker på, hvad jøderne blev udsat for under Anden Verdenskrig i 1940’erne. Men der findes åbenbart stadig mennesker, som ikke bryder sig om jøderne – også i Danmark.

I weekenden blev flere jødiske områder i Danmark udsat for hærværk. På den jødiske del af Østre Kirkegård i Randers blev 84 gravsten malet med grøn maling. Enkelte var blevet væltet.

I Silkeborg fik en dansk-jødisk familie sat en gul jøde-stjerne på post-kassen. Jøde-stjernen er et symbol, som nazisterne under Anden Verdenskrig tvang jøderne til at gå med på tøjet, så alle kunne se, hvem der var jøder.

I Brøndby blev stjernen malet med graffiti på et hus, hvor der bor et medlem af Det Jødiske Samfund – én af de officielle jødiske fællesskaber i Danmark. Ved siden af blev malet et logo for bevægelsen Nordfront, som er en nynazistisk gruppe. Det skriver TV2.

Årsdagen for Krystal-natten

At jøder bliver udsat for hærværk lige præcis nu, er ikke tilfældigt. I weekenden var det nemlig års-dag for Krystal-natten. Krystalnatten fandt sted i Tyskland natten mellem 9. og 10. november i 1938. Her blev en masse jødiske butikker og synagoger, de jødiske kirker, smadret i løbet af natten.

Om morgenen var gaderne fyldt med knust glas fra butiks-vinduerne – derfra kommer navnet Krystalnatten. 7500 forretninger og 267 synagoger blev smadret og omkring 100 jøder blev dræbt, skriver hjemmesiden folkedrab.

Og det var altså årsdagen for Krystalnatten, som nogle valgte at ”fejre” i weekenden. Dem, der har begået hærværket, er ikke blevet fanget endnu.

Det Jødiske Samfund: Det er alvorligt

Når man kender historien bag, skal man tage weekendens hærværk meget alvorligt. Det mener formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein.

”At det sker lige præcis på årsdagen for Krystalnatten, er bevis på, at det tankesæt, der førte til holocaust, eksisterer i 2019,” siger han i en presse-meddelelse ifølge TV2.

Holocaust er navnet for det folke-drab, som nazisterne udførte mod jøderne under Anden Verdenskrig.