Politik
Nyt forslag: De rige kommuner skal dele med de fattige
Regeringen har i dag torsdag fremlagt et nyt forslag, som skal udligne forskellen mellem de rige og fattige kommuner.
Tag fra de rige og giv til de fattige.
Det lyder som noget fra Robin Hood. Men det er også idéen bag et nyt forslag, som regeringen i Danmark i dag torsdag præsenterede foran medierne.
Regeringen er dem, som sidder på magten i Folketinget, hvor der sidder 179 politikere valgt af folket. Siden valget i 2019 er det Socialdemokratiet, som sidder i regeringen. Læs mere om Folketinget, og hvordan man finder ud af, hvem der skal sidde i regeringen, her.
Det nye forslag hedder udligningsreformen. Og det handler kort sagt om, at de rigeste kommuner i Danmark skal betale flere penge til de fattigste. På den måde udligner man forskellene mellem kommunerne.
De rige kommuner betaler allerede i dag til de fattigste. Men regeringen mener, at de skal betale endnu mere.
Hvad laver kommunerne?
Danmark er delt op i 98 kommuner. Kommunernes opgave er blandt andet at tage sig af forskellige områder i kommunen. Det er blandt andet de ældre, folkeskolen, vejene, naturen og bibliotekerne i området. Det skriver Finansministeriet.
Når man betaler skat, så går nogle af pengene til kommunen. Men nogle mennesker er rigere end andre. Og de rige tjener flere penge og betaler derfor også mere i skat. Så de kommuner, hvor der bor mange rige mennesker, bliver rigere end de kommuner, hvor der ikke bor lige så mange rige.
Kommune-skatten er forskellig fra kommune til kommune. Hvor stor en procent-del af din løn, som du skal betale til kommunen, afhænger altså af, hvilken kommune du bor i. I gennemsnit ligger kommuneskatten cirka på 24,9 procent. Det skriver Skatteministeriet.
Se, hvad skatten er i din kommune her.
Hvad står der i regeringens forslag?
Regeringen vil gerne gøre forskellen mellem by og land mindre. Mange af de rige kommuner ligger i området omkring København. Med det nye forslag vil regeringen flytte cirka 1,4 milliarder kroner fra det område og ud til resten af landets kommuner.
Idéen er, at alle kommuner skal have råd til passe på sine borgere, så der ikke er så stor forskel på, hvilken kommune man bor i. Det fortæller Astrid Kragh fra Socialdemokratiet, som er Social- og indenrigsminister.
”Danmark er blevet mere opdelt, og forskellen mellem land og by er blevet større. De forskelle, mener vi, man skal udligne, og man skal udligne mere, end vi gør i dag,” siger hun ifølge TV2.
Regeringen foreslår også, at der i fremtiden skal gives flere penge til de kommuner, som har mange svage ældre og/eller socialt udsatte. Socialt udsatte kan være arbejdsløse, familier der ikke tjener så mange penge, handicappede eller psykisk syge.
Det nye forslag skal indføres over flere år. På den måde har kommunerne tid til at vænne sig til det.
Læs flere af detaljerne i forslaget her.
Hvordan skal pengene fordeles?
58 kommuner skal have penge. 34 kommuner skal give flere penge. For de sidste seks kommuner vil forslaget ikke betyde den store forskel.
Kommunerne Gentofte, Hørsholm, Dragør, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal er nogle af dem, som skal afgive flest penge. De skal tilsammen afgive 0,6 milliarder. I forvejen bidrager de samlet med otte milliarder til udligningen mellem kommunerne. Det skriver Berlingske.
Det er specielt kommunerne Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder og Frederikshavn, som skal modtage penge. De skal samlet have 700 millioner kroner. Det skriver TV2.
Derudover foreslår regeringen af sætte 500 millioner kroner af, som skal gå til ø-kommunerne og yder-kommunerne.
En yder-kommune er en kommune, som ligger i yder-kanten af Danmark. En yderkommune defineres ved at have små byer og langt til store byer med mange arbejdspladser. Der er 16 yderkommuner i Danmark.
Bliver det så til noget?
Indtil videre er det kun et forslag. For at det skal blive til noget, så skal et flertal i Folketinget stemme ja til det. Nu har regeringen præsenteret et forslag, som partierne kan diskutere ud fra.
Læs her, hvordan man laver en ny lov i Danmark.
Partierne Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti (SF) mener også, at der er brug for mere udligning mellem kommunerne.
”Der skal ikke være så stor forskel på de enkelte kommuner, og hvilken velfærd der er råd til. Derfor mener vi også, at der skal laves en omfordeling fra rige til fattige kommuner”, siger Charlotte Broman Mølbæk, som er kommunal-ordfører i SF, til Jyllands-Posten.
En ordfører udtaler sig om et bestemt område på partiets vegne.