Politik

Nu lukker skolerne til efter påske – men ifølge ekspert kan de være lukket til efter sommerferien

Rantzausminde skole i Svendborg står helt tom – ligesom skoler i resten af landet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


24 marts, 2020



Statsministeren Mette Frederiksen fortalte i går, at skoler, uddannelser og store dele af samfundet skal holde lukket til efter påske. Men ifølge en virus-ekspert bliver lukningen meget længere.

Skoler og uddannelser i hele Danmark skal holde lukket indtil den 13. april, som er 2. påskedag. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen i går på et presse-møde.

Corona-virusset er stadig en trussel i Danmark. Og derfor skal alle de regler, som regeringen har lavet for at bremse spredningen, forlænges, forklarede Mette Frederiksen:

5 regler, som nu gælder til 13. april

  • Skoler og uddannelser holder fysisk lukket.
  • Højst 10 personer må samles ved offentlige begivenheder – både indenfor og udenfor. Det anbefales, at man heller ikke samles mere end 10 personer privat.
  • Restauranter og caféer holder lukket.
  • Flere butikker, forretninger og centre holder lukket. For eksempel fitness-centre, shopping-centre, frisører og barer.
  • Supermarkeder og apoteker holder åbent. Men der skal sørges for, at kunderne holder afstand, og at der er adgang til vand og sæbe eller håndsprit.

Kilde: DR

”Vi har en tro på, at det nytter. Det er vigtigt, at vi som land holder fast. Jeg ved, at det er rigtig svært for mange mennesker, men vi tror på, at det virker.”

Men elever over hele landet skal forberede sig på, at de nok skal vente meget længere på at komme i skole igen. Faktisk vil det være for farligt, hvis skolerne åbner før sommerferien. Det mener Allan Randrup Thomsen, som er professor på Københavns Universitet og ekspert i virus-sygdomme.

”Jeg har svært ved at forestille mig, at vi får en egentlig skolegang på denne side af sommerferien,” siger han til Politiken.

Hvorfor skal skolerne holde lukket?

Siden corona-virusset begyndte at sprede sig i Kina, har eksperter diskuteret, hvilken rolle børn og unge spiller i spredningen. Det viste sig nemlig hurtigt, at virusset ramte ældre og syge personer hårdest. Men nye undersøgelser har vist, at selvom børn og unge bliver mindre syge, så bærer de i høj grad smitten videre, forklarer Allan Randrup Thomsen til Politiken.

Derfor kan det blive katastrofalt, hvis Danmark åbner skolerne for tidligt. For så kan eleverne sprede virusset lynhurtigt.

”Vi risikerer, at alt det, vi har gjort indtil nu, kan være spildt,” siger han.

Allan Randrup Thomsen er ikke alene om at mene, at corona-krisen kan vare et stykke tid endnu. I en ny rapport vurderer Sundhedsstyrelsen, at corona-epidemien kommer til at toppe i ugen efter påske – altså netop den uge, hvor regeringens tiltag står til at udløbe.

Vi skal forvente, at antallet af syge og døde vil stige, og at der kommer et større pres på hospitalerne, står der i rapporten.

Hvad med eksamen?

Skoler og uddannelser kan altså ende med at holde lukket længe endnu.

Men hvis det sker, skal du ikke være bange for at dumpe til eksamen eller ikke blive færdig med din uddannelse.

Politikerne i Folketinget er blevet enige om en usædvanlig nød-lov, som gør det muligt at udsætte eller helt droppe eksaminer. Det er børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, som kan beslutte, hvad der skal ske med eksaminerne – læs meget mere om det her.

Hvis du er bange for at løbe tør for SU, så har Folketinget også gjort det muligt at tage større SU-lån – læs mere om det her.

LÆS OGSÅ: Eksaminer kan blive aflyst – men hvad betyder det for de HF-studerende, som ikke får årskarakterer?