Politik

Nu kan ministeren udsætte din eksamen – eller skrotte den helt

Nu kan børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil bestemme, om du skal til eksamen eller ej.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


20 marts, 2020En ny nød-lov giver børne- og undervisningsministeren usædvanligt meget magt over de danske skoler og ungdomsuddannelser under corona-krisen.

Hvad skal der ske, hvis corona-virusset stadig er en trussel til sommer, når du skal til eksamen?

Den beslutning kan nu tages af én person i Danmark. Hun hedder Pernille Rosenkrantz-Theil, og hun er børne- og undervisningsminister. I går torsdag blev et flertal af politikerne i Folketinget enige om at lave en ny nød-lov. Den giver ministeren lov til at udskyde – eller helt aflyse – eksaminer på landets folke-skoler, efterhvervsuddannelser og gymnasier. Sådan skriver Avisen.dk.

Pernille Rosenkrantz-Theil ønsker, at elever i 9. klasse og på ungdomsuddannelserne kan tage deres eksaminer som normalt, sagde hun onsdag aften:

”Men vi kan bare ikke vide det. Derfor har vi i lovforslaget garderet os, så vi hurtigt og med kort varsel kan finde en god løsning for de mange elever.”

Kan fjerne fravær

Det er helt usædvanligt, at en undervisningsminister har så stor magt over, hvad der skal ske på landets skoler.

Den nye nødlov giver også Pernille Rosenkrantz-Theil lov til at tage flere beslutninger. Hvis hun mener, at det bliver nødvendigt, kan hun også bestemme, at ungdomsuddannelserne skal stoppe med at registrere elevernes fravær.

Hun kan også bestemme, at minimums-timetal i folkeskolen ikke længere skal gælde – det er reglerne om, hvor mange timerne eleverne mindst skal undervises.

Loven skal ikke gælde for altid. Den udløber den 1. marts næste år.

Det er dog ikke sikkert, at loven overhovedet kommer til at blive taget i brug. Det kommer helt an på, om corona-virusset stadig er en trussel for danskerne til sommer.

Corona-krisen skaber flere udfordringer for de studerende. En af dem er økonomien. For hvad skal man gøre, hvis man ikke bliver færdig til sommer og ikke har mere SU? Eller hvis man har mistet sit studie-job og skal have pengene til at række til sommer?

Regeringen har netop lovet, at studerende får lov til at tage større SU-lån – læs mere om det her.

LÆS OGSÅ: Video: Se, hvordan corona-virusset spreder sig – og hvad der sker, hvis vi bliver hjemme