Politik

Nu kan du tage mere SU-lån: Sådan vil politikerne redde din og Danmarks økonomi

Finansministeren Nicolai Wammen fra Socialdemokratiet fortalte om den nye såkaldte "hjælpe-pakke" til Danmarks økonomi på et presse-møde torsdag.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


19 marts, 2020Alle partier i Folketinget er blevet enige om at bruge cirka 100 milliarder kroner på at hjælpe danskere og virksomheder med økonomien under corona-krisen.

Hvordan skal du få råd til at fortsætte din uddannelse, hvis du ikke bliver færdig til sommer på grund af corona-krisen? Og hvordan skal du få pengene til at række til eksamen, hvis du pludselig har mistet dit studie-job?

Politikerne står klar til at hjælpe. Alle politiske partier i Folketinget er blevet enige om at lave en såkaldt ”hjælpe-pakke” til den danske økonomi. De vil dele penge ud til danske virksomheder og andre, som har problemer under corona-krisen. Faktisk er politikerne klar til at bruge 100 milliarder kroner, hvis det skulle blive nødvendigt.

Det fortalte finansministeren Nicolai Wammen på et presse-møde torsdag, skriver blandt andre Politiken.

“Corona-virussen tester det danske samfund. Vi skal værne om vores samfunds-økonomi og vores arbejdspladser mod den bølge, der har ramt os,” sagde Nicolai Wammen.

Vil redde økonomien

Det er meget sjældent, at alle partier kan blive enige om noget som helst. Men i dag er de altså blevet enige om, at Danmarks økonomi har brug for nødhjælp.

Mange virksomheder må holde lukket. Derfor tjener de ingen penge, men de har stadig udgifter, for eksempel til husleje og løn til de ansatte. Derfor kan virksomhederne blive tvunget til at fyre medarbejderne for at spare penge – det er blandt andet sket hos elektronik-firmaet B&O.

Og hvis det står rigtig slemt til, kan virksomheden gå konkurs – og så må den lukke helt.

Politikerne vil altså gøre rigtig meget for at undgå, at danske virksomheder må lukke, og at mange pludselig bliver arbejdsløse.

Derfor har de lavet en gavmild hjælpepakke. Her er fem ting, politikerne vil betale for.
1
Større SU-lån til studerende

Studerende får lov til at tage større SU-lån end normalt. Studerende og elever på ungdomsuddannelser får ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kr. per måned ud over de normale SU-regler. Det sker særligt for at hjælpe studerende, der mister deres studie-job under corona-krisen.

 

2
Mere hjælp til arbejdsløse

Det bliver lettere at få dagpenge i en periode. Man får dagpenge, når man er arbejdsløs og er medlem af an A-kasse. Det bliver også lettere at få syge-dagpenge, hvis man er syg.

3
Folk, der ejer en virksomhed, får også løn

Folk, der selv ejer en virksomhed – det, man kalder selvstændige – kan få dækket deres normale løn af staten. Alle danske virksomheder må tilsammen låne for 60 milliarder kroner.

4
Støtte til restauranter, frisører, tatovører og meget andet

Virksomheder, der er tvunget til at holde lukket, kan få betalt deres faste udgifter – for eksempel deres husleje. Det gælder restauranter, frisører, tatovører og andre virksomheder, der blev tvunget til at holde lukket siden onsdag.

5
Penge til rejse-branchen

Rejse-selskaber lider særligt under corona-krisen – for stort set ingen rejser mere. Derfor giver politikerne 1,5 milliarder kroner i støtte til rejse-branchen.