Videnskab

Video: Se, hvordan corona-virusset spreder sig – og hvad der sker, hvis vi bliver hjemme

Den blå stribe viser, hvordan en stejl smitte-kurve ser ud.

Foto: Sofaskolen

Freya Ea Bjørnlund


19 marts, 2020Hvor hurtigt smitter vi hinanden med corona-virusset? Og hvilken forskel gør det, hvis vi holder afstand til hinanden?

Vi skal “flade kurven ud”. Det bliver sagt hele tiden på tv, i radion og i avisen. Men hvad betyder det rent faktisk?

Det forklares i en video af Sofaskolen, som hver dag sender fjernundervisning på nettet til elever i folkeskolen.

Det hele handler om “smitte-kurven”. Det er en graf, som viser, hvor mange mennesker der er syge af corona-virusset på et givent tidspunkt.

Corona-virusset kan sprede sig meget hurtigt fra person til person. Og hvis ikke myndighederne og alle vi andre gør noget for at stope spredningen, går det ekstra hurtigt. Så får vi en såkaldt stejl smittekurve – det vil sige, at antallet af syge stiger meget hurtigt, og rigtig mange i samfundet ender med at blive smittede. Men kurven falder også hurtigt igen, når folk bliver raske.

Problemet med en stejl smittekurve er, at så vil rigtig mange danskere ende med at blive syge. Og de bliver syge på samme tid – og det vil sætte vores læger, sygeplejersker og respiratorer på hospitalerne under stort pres.

Hvad sker der så, hvis vi danskere holder os indenfor, sådan som både statsministeren og dronning Margrethe har bedt os om?

Så flader vi smittekurven ud. Det betyder, at færre personer bliver smittet – og de bliver smittet langsommere. Så får vi en længere og fladere kurve.

Med en flad smittekurve bliver færre danskere syge – og de bliver ikke syge på samme tid. Og så kan lægerne bedre følge med.

Se selv, hvordan en stejl og en flad smittekurve ser ud i videoen fra Sofaskolen herunder – og tjek også meget mere materiale fra Sofaskolen her.

LÆS OGSÅ: Snart kan ministeren udskyde – eller aflyse – din eksamen