Politik

Danskere har doneret kilovis af tøj til Ukraine – nu er det penge, som hjælper

Flere ukrainere er flygtet fra krig. Nu bor de blandt andet i sportshaller i Polen.

Foto: Jakub Orzechowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Mathilde Johannesen


3 marts, 2022Mange ukrainere må flygte fra deres land på grund af Ruslands angreb. Det har fået mange danskere til at smide alt, hvad de har i hænderne for at hjælpe ukrainerne.

Krigen i Ukraine buldrer afsted. Det har gjort, at mange mennesker hurtigt er flygtet ud af deres land uden særlig meget bagage. Når de krydser grænsen og er ude af Ukraine, mangler de altså nogle af de mest basale ting.

Du kan læse mere om krigen i Ukraine her.

Og mange danskere har nok siddet hjemme foran fjernsynet, hvor de har fulgt med i den krig, som lige nu udspiller sig i Ukraine. Mange har muligvis følt sig magtesløse, mens billeder fra krigen er kørt over skærmen.

Den magtesløshed har en del danskere dog brugt til at gå sammen for at hjælpe ukrainerne. Blandt andet har danskerne i stor stil indsamlet tøj, sko og tæpper.

Men nu er der faktisk kommet så mange donationer, at organisationer anbefaler, at man donerer penge i stedet for tøj. Det skriver DR.

Hvordan hjælper danskerne?

Du har måske også siddet derhjemme og tænkt: Hvordan hjælper jeg bedst ukrainerne?

Ud fra antallet af donationer kan man i hvert fald godt gå ud fra, at mange danskere har følt en stærk trang til at hjælpe de mennesker, som lige nu står i deres livs krise.

Blandt andet har mange danskere doneret tøj, sko, tæpper og soveposer. Mange private er simpelthen gået sammen for selv at lave indsamlinger.

Hos foreningen Hjælp Ukraine fik man på kun to dage 100 opsamlingssteder i private garager. Her er garagerne fyldt til randen med forskellig slags nødhjælp til ukrainerne.

”Det er fuldstændig vanvid. Vi har garager over hele Sjælland, og nogle steder er de nu fyldt helt ud til vejen. Vi skønner, at vi har fået cirka 1.000 kubikmeter, hvilket svarer til 12 lastbiler. Vi har fået mere på to dage, end vi normalt får på et år”. Det siger Jakob Knudsen til DR. Han er formand i foreningen Hjælp Ukraine.

På billedet nedenunder kan du se nogle af de ukrainere, som er flygtet til den slovakiske grænse. Her har de deres kæledyr med i en transportkasse.

Foto: Reuters/Lukasz Glowala/Ritzau Scanpix

Men det er ikke kun tøj, sko og tæpper, som danskerne står klar med. Mange har nemlig valgt at stå klar med en varm seng til de ukrainerne, som kommer til at krydse den danske grænse for at komme væk fra krig og uro. Det skriver DR.

Lige nu har Facebook-gruppen ’Giv husly til ukrainske flygtninge i DK’ eksempelvis 2,3 tusind medlemmer – og gruppen blev oprettet i søndags. Det er altså kun fire dage siden.

Og det et netop følelsen af, at man ikke bare kan kigge på, men at man må gøre noget, som har fået mange danskere til at åbne deres egne døre.

”Ligesom resten af verden så jeg i fjernsynet, hvordan Rusland invaderede Ukraine, og jeg så børn, der sagde farvel til deres fædre. Jeg blev bange, og jeg følte bare, at jeg blev nødt til at gøre noget”. Det fortæller Laurence Ceuchy-Hansen til DR. Hun bor på Amager i København, og her venter hun på en ukrainsk mor og hendes to sønner, som skal bo hos hende og hendes familie.

Men der bliver også doneret store pengebeløb til ukrainsk nødhjælp. Blandt andet besluttede en butik med garn på Frederiksberg i København, at hele lørdagens indtjening skulle gå ubeskåret til ukrainsk nødhjælp via Røde Kors.

Derfor endte butikken med at kunne donere knap to millioner kroner. Butikkens kunder havde nemlig støttet op om projektet ved at købe garn i stor stil. Det skriver TV2 Lorry.

Hvordan hjælper du bedst?

Danskerne har været utrolig effektive til at indsamle tøj, sko, tæpper og meget andet. Men det har også skabt nogle udfordringer. Når så mange mængder af tøj og tæpper skal sendes afsted, skal de nemlig både samles ind, sorteres, pakkes og transporteres.

Og hele den proces kan være svær, hvis det bliver ved med at vælte ind med kilovis af ting og sager. Derfor opfordrer foreningen Hjælp Ukraine til, at danskerne for en stund holder igen.

På billedet nedenunder kan du se nogle af de ukrainske flygtninge, som venter på at kunne tage toget fra den ukrainske hovedstad Kiev til den ukrainske by Lviv. I Lviv er der indtil videre mere fredeligt.

Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix

Også Røde Kors opfordrer danskerne til at genoverveje, hvordan de kan hjælp ukrainerne. Ifølge Røde Kors giver det nemlig bedst mening at donere penge, som organisationen så kan bruge lokalt i Ukraine.

Det gør nemlig den størst mulige forskel, da Røde Kors på den måde kan købe nødhjælp i lokalområdet. På den måde skal Røde Kors ikke bruge penge på at transportere nødhjælpen til Ukraine og nærområderne, da det kan være ret dyrt. Samtidig har de et bedre overblik over, hvad der faktisk mangler, når de står nede i lokalområdet.

Og mange danskere har allerede doneret penge til Røde Kors’ indsats i Ukraine. Faktisk havde Røde Kors i tirsdags modtaget i alt 150 millioner kroner fra danskerne, og det sprænger simpelthen alle rammer ifølge Røde Kors’ generalsekretær, som hedder Anders Ladekarl.

Du kan se hans tweet nedenunder, hvor han takker alle danskerne for pengene.

Men også i Polen bliver der fortalt, at der ikke mangler mere tøj, tæpper, mad, drikke og toiletartikler. Mange ukrainere er strømmet over grænsen til Polen for at komme i sikkerhed – og her kan de altså allerede nu få de vigtigste ting, fordi så mange mennesker har doneret ting og sager.

”Situationen er under kontrol her i Polen, og vi har masser af tøj, mad, drikke, toiletartikler og så videre”. Det siger Grzegorz Czerwonka til TV2. Han er præst i den polske nødhjælpslejr Przemysl.

Hvis du også sidder med følelsen af, at du bør gøre noget for at hjælpe ukrainerne, så er vejen frem altså at donere et pengebeløb til nogle af de organisationer, som samler ind til Ukraine. Det kan for eksempel være Røde Kors.

LÆS OGSÅ: Rusland bliver udelukket fra Eurovision og flere turneringer i fodbold