Politik

Rusland bliver udelukket fra Eurovision og flere turneringer i fodbold

Flere atleter siger nej til krigen i Ukraine.

Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Ritzau Scanpix

Mathilde Johannesen


1 marts, 2022Rusland må blandt andet vinke farvel til at deltage i Eurovision Song Contest og flere store turneringer i fodbold.

Ruslands præsident har valgt at sende soldater ind i Ukraine. Det betyder, at der er store eksplosioner i store dele af Ukraine, og at flere mennesker flygter fra landet. Det kan du læse mere om her.

Rusland har altså startet en krig i Europa – og det skal ifølge mange organisationer og forbund have konsekvenser.

Derfor har man blandt andet valgt at udelukke Rusland fra det internationale melodi grand prix, som også kaldes Eurovision Song Contest. Det skriver Ritzau.

Samtidig er der blevet sat en stopper for, at Rusland skal spille med i flere turneringer i fodbold. Det skriver DR.

Hvad vil man udelukke Rusland fra?

Mange organisationer og forbund vil gerne vise, at de ikke accepterer Ruslands angreb på Ukraine. Derfor er Ruslands invitation til den store sangkonkurrence Eurovision Song Contest blandt andet blevet trukket tilbage.

Det er arrangøren bag Eurovision Song Contest, som har truffet den beslutning. Arrangøren bag konkurrencen hedder European Broadcasting Union (EBU).

Men Rusland mister ikke kun muligheden for at vise hele verden sit talent for at synge.

Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) har nemlig besluttet at udelukke det russiske landshold fra dets turneringer på ubestemt tid.

I søndags meddelte FIFA ellers, at de ville lave en række sanktioner mod Rusland. Det betød blandt andet, at ingen internationale fodboldkampe skulle spilles på russisk jord. Derudover valgte FIFA, at russernes tidligere hjemmekampe nu skulle spilles på neutral grund og uden tilskuere.  

Samtidig valgte FIFA at gøre Ruslands flag og nationalsang forbudt. Dertil skulle Ruslands fodboldlandshold konkurrere under navnet ”Ruslands Fodboldforbunds hold”. Det skriver DR.

Men i løbet af mandagen fik FIFA meget kritik for ikke at udelukke Rusland fuldstændig fra fodboldforbundets turneringer. Mandag aften endte det dog med, at FIFA ændrede holdning. Derfor har det nu valgt, at det russiske landshold ikke er velkommen til nogen af forbundets turneringer.

Inden FIFA’s seneste melding havde en del lande ellers allerede sagt, at de nægtede at spille fodbold mod det russiske landshold. Blandt andet havde det danske, polske, svenske og tjekkiske fodboldforbund givet denne udmelding. Det skriver TV2.

Men det er ikke kun FIFA og forskellige fodboldforbund, som vælger at sige nej tak til Rusland. UEFA er det europæiske fodboldforbund, og det har besluttet at flytte den store Champions League-finale ud af Rusland.

Finalen skulle være spillet i Sankt Petersborg i Rusland, men nu skal den i stedet spilles i Paris i Frankrig. Det skriver TV2.

Samtidig har UEFA nu valgt at udelukke alle russiske klubhold fra dets turneringer.

På billedet nedenunder kan du se et banner fra en fodboldkamp mellem de to engelske hold Liverpool og Chelsea. Kampen skete i søndags, og her viste man støtte til Ukraine.

Foto: David Klein/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvordan er reaktionerne?

Når dette års finale i Eurovision Song Contest bliver vist på TV-skærmene i stuerne rundt omkring i verden, bliver det uden russisk deltagelse – og det er flere lande glade for.

Allerede inden beslutningen blev taget af arrangøren, havde både Danmark og Norge nemlig slået fast, at Rusland ikke burde få lov til at deltage i konkurrencen.

Derudover havde Finland truet med at boykotte finalen, hvis Rusland fik lov til at være med i konkurrencen.

Hvis vi vender blikket fra sangens verden og til fodboldens univers, så fik FIFA altså en del negativ feedback i forhold til de sanktioner, som forbundet havde lavet. Mange mente simpelthen ikke, at sanktionerne var store og omfattende nok.

Blandt andet udtrykte Danmarks kulturminister sin utilfredshed med FIFA’s sanktioner på Twitter. Kulturministeren hedder Ane Halsboe-Jørgensen, og hun mente, at Rusland burde udelukkes helt fra international sport.

Samtidig påpegede formanden for det polske fodboldforbund også, at FIFA’s sanktioner ikke var nok. Efter den oprindelige plan skulle Polens fodboldlandshold nemlig spille en VM-playoff kamp mod Ruslands fodboldlandshold den 24. marts 2022.

Polen ville gerne have, at Rusland blev helt udelukket fra VM i fodbold, men det havde FIFA altså ikke valgt at gøre på daværende tidspunkt. Derfor understregede formanden for det polske fodboldforbund på Twitter, at Polen nægtede at spille mod Rusland.

Formanden hedder Cezary Kulesza, og han skrev følgende på Twitter: ”Dagens FIFA-beslutning er uacceptabel for os. I situationen med krigen i Ukraine er vi ikke interesserede i spillet om fremtoning. Vores holdning forbliver den samme: Det polske landshold vil ikke spille mod Rusland i playoff-kampen, uanset navnet på det russiske hold”.

Du kan se hans tweet nedenunder her:

Men i løbet af mandag aften ændrede FIFA altså sin holdning til, hvordan de skulle håndtere Ruslands rolle i dets turneringer. Alt den kritik, som forbundet fik i løbet af mandagen, kan altså have haft en virkning.

“Der har været masser af kritik af, at beslutningen ikke er kommet før. Hvad der har fået FIFA og UEFA til at rykke, ved vi ikke”. Det siger Henrik Liniger til DR. Han er DR Sportens kommentator.

Lige meget hvad kan de russiske fodboldhold i hvert fald godt glemme alt om at snøre støvlerne for at spille både internationale landskampe og klubkampe.

LÆS OGSÅ: Overblik: Er Rusland og Ukraine på vej i krig?