Politik

Danske Skoleelever kritiserer plan for genåbning: Aflys eksamener

Elever i hovedstaden får ikke lov til at vende tilbage 80 procent af tiden ligesom elever i andre dele af landet.

Foto: Fotografierende/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


19 april, 2021Elever i 9. og 10. klasse får ikke lov til at vende tilbage i skole på fuld tid, før de skal til eksamen. Løsningen er ikke god nok, mener organisationen Danske Skoleelever.

Flere elever får lov til at komme mere i skole. Det blev besluttet i den store plan for genåbning, som landede torsdag.

Men planen er ikke god nok for landets elever i folkeskolen. Det mener Ester Vyff Petersen, som er formand for organisationen Danske Skoleelever. Organisationen arbejder for at hjælpe elever i folkeskolen og sikre deres rettigheder.

Den nye plan giver afgangseleverne lov til at komme tilbage i skole 80 procent af tiden. Det gælder dog ikke elever i hovedstaden, hvor smitten stadig er for høj.

I Politiken kalder hun den nye situation ”dybt alvorlig”.

Hvad vil Danske Skoleelever have lavet om?

Eleverne i 9. og 10. klasse skal ikke op til lige så mange eksamener, som de plejer. Men de skal stadig til nogle få eksamener, der får stor betydning for deres gennemsnit, som kan give dem adgang til ungdomsuddannelser.

Danske Skoleelever mener, at alle eksamener burde aflyses, hvis eleverne ikke kan komme 100 procent tilbage i skole.

De første skriftlige eksamener begynder den 3. maj. Det betyder, at nogle elever kun får cirka 10-15 skoledage tilbage i skolen, før de skal til eksamen.

”Vi har 9. og 10.-klasser, som stadig ikke er tilbage på 100 procent, og som alligevel skal påbegynde deres eksamener lige om lidt. Det synes jeg grundlæggende er dybt alvorligt og et svigt af unge mennesker, som har gjort en stor indsats det sidste år,” siger Ester Vyff Petersen til Politiken.

Hun mener, at mange elever ikke får lige så meget ud af online-undervisningen som den almindelige undervisning på skolen.

Hvad er planen for eksamen? 

Årets eksamener i folkeskolen er blevet ændret. Flere undersøgelser viser nemlig, at eleverne ikke har lært alt det, som de skal, fordi de er blevet undervist hjemmefra.

I februar blev et flertal af politikerne i Folketinget enige om en plan for, hvordan eksamenerne skulle ændres.

Planen for folkeskolen ser sådan ud:

– Hvis du går i 9. klasse, skal du op i mundtlig og skriftlig dansk, mundtlig engelsk og skriftlig matematik. Normalt skulle du op til syv eksamener.

– Hvis du går i 10. klasse, skal du op i mundtlig og skriftlig dansk og matematik. Normalt skulle du op til 11 eksamener.

– Alle prøver i 8., 9. og 10. klasse bliver aflyst.

Du kan læse mere om planen for eksamener på ungdomsuddannelser her. 

Hvad mener du?

Bør alle eksaminer blive aflyst i folkeskolen, fordi elever i 9. og 10. klasse ikke kan vende tilbage på fuld tid?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...