Politik

Overblik: Flere eksamener bliver aflyst til sommer

Sådan så det ud til eksamen på Toftevangskolen i Birkerød i 2014.

Foto: Janus Engel/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


8 februar, 2021



Elever i 9.-10. klasse og i gymnasiet skal til færre eksamener til sommer. På grund af corona har de nemlig ikke lært det samme, som de plejer. I stedet skal de kun op i de store fag.

Intet har været, som det plejer i skolen og på ungdomsuddannelserne i snart et år. Meget af din undervisning er foregået foran en skærm. Og det er altså ikke så let at lære på den måde.

Derfor har mange elever ventet på at finde ud af, hvad der skal ske med deres eksamener i år. Og det er der endelig kommet svar på.

Alle partierne i Folketinget – undtagen Alternativet – er nemlig blevet enige om, hvad der skal ske. Det oplyser Undervisningsministeriet.

Vi giver dig overblikket.

Færre eksamener og mindre pensum

Alle elever skal op i færre fag. Flere undersøgelser viser nemlig, at eleverne ikke har lært alt det, som de skal, fordi de er blevet undervist hjemmefra.

Man skal derfor kun op i de store fag. Det vil sige fag, som man har haft i flere år. Det kan for eksempel være dansk og matematik.

For eleverne i gymnasiet vil det være dansk og de fag, som man har på A-niveau.

Og så vil pensum til de mundtlige eksamener også blive mindre. Man kommer altså ikke op i lige så mange forskellige emner som normalt.

Man har blandt andet skåret ned på eksamenerne for at gøre læseferien kortere. Den tid vil man i stedet bruge på mere undervisning. Det forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokratiet i en pressemeddelelse. Hun er børne- og undervisningsminister. Hun er derfor den øverste chef på området.

”Vi har valgt at skære ned på en lang række eksamener til sommer. Dels for at frigive mere tid til undervisning fremfor læseferie. Dels for at give elever en fair chance for, at man kan gøre det godt i de fag, man skal op i,” siger hun.

Hvem skal op i hvad?

Folkeskolen:
– Hvis du går i 9. klasse, skal du op i mundtlig og skriftlig dansk, mundtlig engelsk og skriftlig matematik. Normalt skulle du op til syv eksamener.

– Hvis du går i 10. klasse, skal du op i mundtlig og skriftlig dansk og matematik. Normalt skulle du op til 11 eksamener.

– Alle prøver i 8., 9. og 10. klasse bliver aflyst.

HF:
– Hvis du går i 1. hf, skal du til to mundtlige eksamener i naturvidenskabelige fag. Det kan for eksempel være biologi, kemi eller geografi.

– Hvis du går i 2. hf skal du op i skriftlig dansk og tre andre mundtlige fag. Normalt skal du op i 7-9 eksamener.

Gymnasiet:
– Hvis du går i 1.g eller 2.g i gymnasiet, skal du til en eksamen, som udtrækkes. Det er dog muligt at ændre det, hvis man trækker noget, som man ikke har fået ordentlig undervisning i under corona.

– Hvis du går i 3. g, så skal du forsvare din store SRP-/SOP-opgave mundtligt. Du skal også op i skriftlig dansk og til mundtlig eksamen i to andre A-niveaufag.

Erhvervsuddannelser:
Hvis du går på en erhvervsuddannelse, så skal du op i de prøver, som man normalt skal. Det kan både være en grundforløbsprøve eller en svendeprøve.

For alle gælder det, at standpunktskarakteren bliver til karakteren på eksamensbeviset i de fag, som man ikke skal op i alligevel.

Hvis man går på en uddannelse, hvor man normalt ikke får standpunktskarakter, så skal læreren alligevel give dig en karakter i stedet for de aflyste eksamener.

Hvad siger eleverne?

I gymnasiet havde man håbet, at alle eksamenerne blev aflyst. Men man er glad for, at der nu er kommet en afklaring. Det fortæller Ingrid Kjærgaard, som er forkvinde hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, til DR.

”Vi er rigtig glade. Det er der jo virkelig, virkelig mange gymnasieelever, der er lige nu. Nu er der jo kommet en afklaring, så man ved, hvad man går ind til til sommer,” siger hun.

I folkeskolen havde man også håbet, at alle eksamener blev aflyst. Derfor er man ikke tilfreds med den nye aftale. Det fortæller Esther Vyff Petersen, som er formand for Danske Skoleelever, ifølge Berlingske.

”Færre eksamener er bedre end alle eksamener. Men i sidste uge sagde undervisningsministeren, at 9.-klasserne skulle have nødundervisning helt frem til sommer. I denne uge kræver hun så, at de skal gå til ikke bare en eller to, men flere eksamener,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Nu får vi et coronapas i Danmark – det ved vi om det.