Politik

Stor aftale om genåbning: Her er, hvad du må

Fra på onsdag kan du tage på cafe. Du skal bare bestille et bord og have dit coronapas klar.

Foto: Toa Heftiba/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


16 april, 2021Fra 21. april kan flere komme tilbage i skole. Partierne i Folketinget er blevet enige om en stor aftale om genåbning.

Allerede på onsdag bliver det meget sjovere at bo i Danmark. Du kan købe kager på café, du kan låne bøger på biblioteket, og du kan tage til fodboldkamp. Og du må snart holde fester med en hel del gæster.

Politikerne i Folketinget er blevet enige om en stor aftale natten til fredag. Alle partier er med i aftalen, undtagen Nye Borgerlige.

Sundhedsministeren Magnus Heunicke fortæller om aftalen til TV 2:

”Når vi har kunnet lave en større genåbning end ventet, så skyldes det, at vi har kontrol over smitten, vi har intensiv testning.”

Her er overblikket over, hvad der må åbne.

Vi må samles flere og flere

Lige nu må vi kun samles 5 mennesker. Men nu hæves forsamlingsloftet et skridt ad gangen.

Det indendørs forsamlingsforbud stiger den 21. april fra 5 til 10 personer. Fra den 6. maj bliver det 25 personer. Den 21. maj 50 personer. Og den 11. juni 100 personer. Så er der sommerfest. 1. august stopper forsamlingsforbuddet indendørs helt.

Det udendørs forsamlingsforbud stiger den 21. april fra 10 til 50 personer. Den 6. maj stiger det til 75. Den 21. maj til 100. Og den 11. juni er det helt slut med et forsamlingsforbud udendørs.

Det er endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med de allerstørste forsamlinger – for eksempel festivaler og koncerter. Det skal en gruppe af eksperter nu komme med et bud på.

Flere kommer tilbage i skole

Flere elever får lov til at komme tilbage i skole.

5.-8. klasserne må mødes med deres klasser i de uger, hvor de ikke er skole. Men det skal foregå udenfor.

Afgangselever i i folkeskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser må komme tilbage i skole 80 procent af tiden. På erhvervsuddannelserne må alle vende tilbage på fuld tid.

På de videregående uddannelser må de studerende nøjes med at møde op 30 procent af tiden. Men derudover får de lov til at møde op udendørs.

Der vil dog være en smule forskel på, hvordan åbningen foregår i forskellige dele af landet.

Nu kan du endelig komme ud at spise og drikke

Allerede den 21. april kan du komme på café, restaurant og bar indendørs. Du skal bare bestille et bord i forvejen og have dit coronapas klar. Der skal være 2 kvadratmeters afstand mellem gæster, der sidder ned, og 4 kvadratmeter, hvis man står op.

Hvis du vil sidde udenfor, behøver du dog slet ikke coronapas.

Alle barer, caféer og restauranter skal dog holde lukket fra kl. 23 til 5 om morgenen. Og den sidste øl bliver solgt kl. 22.

Velkommen på museer, biblioteker og stadion

Hvis du har savnet at komme ud og se noget bold, så er der godt nyt. Allerede den 21. april kan man tage til fodboldkamp. Der må sidde 500 fans i bestemte sektioner på de danske stadions. Og det kræver coronapas at komme ind.

Fra den 21. april kan du også komme på museum, i kunsthal og på biblioteket, hvis du har coronapasset klar.

Musik- og kulturskoler for alle under 18 år åbner også uden coronapas.

Til gengæld kan du ikke komme i fitnesscenteret. Men du må dyrke idræt indendørs, hvis du er under 18 år. Her må man samles 25 personer og uden coronapas.

Personer over 70 år får lov til at dyrke indendørs idræt – her må man kun samles 10 personer med coronapas.

Man må også gå i kirke. Men gudstjenesterne skal højst vare 30 minutter – og man må ikke synge salmer.

LÆS OGSÅ: Overblik: Danmark dropper vaccine som eneste land i verden – hvor forsinkede bliver vi?