Videnskab

Ups: Dumbledore og Mickey Mouse var “eksperter” i vigtig klima-artikel

Hvem havde troet, at Mickey Mouse var klima-ekspert i sin fritid?

Foto: Frank Luerweg/Panthermedia/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


8 november, 201911.000 eksperter har skrevet under på, at klima-krisen kan blive enden på menneske-heden. Bortset fra, at nogle af eksperterne ikke er eksperter.

11.000 eksperter. Så mange skrev for nyligt under på en artikel, som advarer hele verden om farerne ved klima-krisen. Artiklen blev til på Oregon State University, og den blev trykt i det højst respekterede tids-skrift Bioscience Magazine, som udgiver undersøgelser om naturen. Og siden skrev medier over hele verden om artiklen og de 11.000 eksperter – også Seismo.

Men der var et par detaljer i artiklen, som fik Oregon State University til at trække den tilbage og rette i den. Et par pinlige detaljer.

Blandt de mange navne på eksperter stod der “professor Mickey Mouse”. Og “professor Dumbledore”. Det skriver avisen The Australian.

Det er lidt svært at forestille sig, hvornår Mickey Mouse eller Albus Dumbledore skulle være blevet eksperter i klima-forandringer (selvom Dumbledore trods alt er professor – så hvem ved?).

Budskabet holder

Da “fejlen” blev opdaget, fjernede Oregon State University listen med under-skrifter, som lå på nettet. Men den kom hurtigt op igen – og denne gang var 34 underskrifter blevet fjernet. Nogle af dem var navne, som havde stået to gange på listen. Andre var … Mickey Mouse.

Langt de fleste navne på listen er dog ægte eksperter. Og de advarer os om et ægte problem: Hvis vi ikke gør noget ved klima-forandringerne, så risikerer menneske-heden at dø ud.

I artiklen beder forskerne os alle om at “gribe til handling for at bevare livet på Jorden, vores eneste hjem”.

Og det budskab gælder stadig, selvom Mickey Mouse stod på listen, siger den danske forsker Anja C. Andersen til Berlingske. Hun er astro-fysiker og er altså ekspert i fysikken i det ydre rum. Og hun har også skrevet under på artiklen:

“Alle de her forskere, der har skrevet under, går ind med hele deres troværdighed, og de er sårbare, når nogle peger fingre og siger, at de er idioter, fordi de ikke gik samtlige 11.000 underskrifter igennem og så, at Mickey Mouse og Dumbledore var med. Men det svækker hverken dem eller erklæringens troværdighed,” siger hun til Berlingske.

Læs mere om, hvordan forskerne bag artiklen mener, at vi faktisk kan løse klima-krisen, her.