Politik

Unge om at få 1.000 kroner: Det er alt for lidt

1.000 kroner lige ned i lommen. Det lyder godt, men det kommer ikke til at hjælpe det store, mener formanden for Danske Studerens Fællesråd.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


16 juni, 2020Hvis du er studerende og får SU, så får du 1.000 kroner af staten. Det skal være med til at få gang i økonomien igen. Men idéen er slet ikke god nok, mener organisation for studerende.

Danmarks økonomi er hårdt ramt.

Mange firmaer har nemlig haft det hårdt under corona-krisen. Flere har været lukket og har ikke tjent nogen penge. Derfor er mange ansatte blevet fyret. Mange har derfor ikke lige så mange penge til at købe varer og tjenester for. Det skriver DR.

For at få gang i økonomien igen besluttede partierne i Folketinget søndag nat en masse tiltag, som vil give folk flere penge at købe for. Læs om det her.

Blandt andet vil alle unge på SU få 1.000 kroner af staten. Pengene vil komme senest i oktober.

Man siger selvfølgelig ikke nej til penge. Men det er alt for lidt. Det mener Johan Hedegaard Jørgensen, som er formand for Danske Studerendes Fællesråd, eller DSF som det også kaldes. Det siger han til DR.

Hvad siger han?

Johan Hedegaard Jørgensen er bange for, at de unge vil have en stor gæld, når de er færdige med studiet.

”Det er alt for lidt. Vi kan se, at unge mennesker har skovlet gæld ind de sidste mange måneder. Det kommer 1.000 kroner ikke til at dække. Men det kommer selvfølgelig til at gøre en forskel på den korte bane,” siger han til DR.

Hvis du modtager SU (penge fra staten når du studerer), kan du også tage et SU-lån. Du kan altså få lov til at låne penge af staten. Under corona-krisen har de unge haft mulighed for at låne tre gange så mange penge, som normalt. Du kan låne 9.582 kroner om måneden i stedet for 3.194. Det kan du gøre til og med august.

Men det mener Johan Hedegaard Jørgensen kan være farligt. Det kan nemlig betyde, at man kommer til at skylde rigtig mange penge væk efter studiet.

480.000 unge har fem gode råd

15 organisationer, som repræsenterer 480.000 unge, er gået sammen om at lave fem forslag til politikerne. De fem forslag skal hjælpe de unges økonomi efter corona-krisen.

De vil blandt andet have, at der skal bygges flere ungdomsboliger, som de unge har råd til at betale.

De foreslår også, at de unge skal have økonomisk støtte af staten – men altså lidt mere end de 1.000 kroner.

De vil også gerne have, at offentlig transport som bus, tog og metro skal være billigere for de unge, ligesom at flere unge skal hjælpes i uddannelse. Til sidst foreslår de, at der skal kæmpes mod arbejdsløshed blandt unge. For eksempel ved at give de virksomheder, som ansætter lærlinge eller ny-uddannede, et par ekstra fordele. Læs mere om de fem råd her.

LÆS OGSÅ: Statuer af slave-handlere bliver revet ned over hele verden: Skal vi gøre det samme i Danmark?