Politik

De unge til politikerne: Hjælp os ved at gøre de her 5 ting

De unge håber, at politikerne på Christiansborg vil hjælpe dem efter corona-krisen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


12 juni, 2020



480.000 unge vil have politikerne til at hjælpe de unge økonomisk efter corona-krisen.

I Danmark er landet ved at åbne igen efter mere end tre måneder, hvor hele samfundet har været lukket. Hverdagen begynder at ligne sig selv igen.

Men nu kommer det næste store problem: Økonomien.

Mange firmaer har nemlig haft det hårdt under corona-krisen. De har ikke haft ret mange kunder. Og så er det svært at tjene penge. Derfor er mange blevet fyret.

Hvem er de unge?

  • De fem forslag er blandt andet lavet af Studerendes Fællesråd, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Erhvervsskolernes Elevorganisation.
  • De 15 organisationer repræsenterer 480.000 unge.

I krise-tider går det ofte hårdt ud over de unge. Mange vil for eksempel miste deres job ved siden af studiet. Det skriver Politiken.

Derfor er 15 organisationer, som repræsenterer unge, gået sammen om at lave fem forslag til politikerne. Forslagene skal hjælpe de unge med at komme i gang igen. De kalder forslagene for genstartspakken.

”Hvis ikke der bliver gjort noget, er det os, som kommer til at stå med høj ledighed og ringere indkomst,” siger Johan Hedegaard, der er formand for de Danske Studerendes Fællesråd til DR.

Danske Studerendes Fællesråd, eller DSF, er en organisation for danske unge, som går på en videregående uddannelse. Det er blandt andet uddannelser, som man tager på et universitet. De kæmper blandt andet for, at eleverne får den bedst mulige uddannelse. Læs mere om dem her.

Her er de fem råd.




1
Der skal bygges flere studie-boliger og ungdoms-boliger

Som ung studerende kan det være svært at finde et sted at bo. Det er nemlig dyrt. Derfor ser de unge gerne, at der bliver bygget flere studie-boliger, som de unge har råd til at betale. De forseslår, at de nye studie-boliger skal ligge i de store studie-byer i Danmark.

For at bo i en studie-bolig, skal du være studerende.

2
De unge skal have økonomisk støtte af staten

Unge over 16 år, som er enten elever, lærlinge eller studerende, og som er hårdt ramt økonomisk, skal have økonomisk hjælp af staten. De skal altså have penge i den periode, hvor de har det svært.

Idéen er, at de unge så vil bruge flere penge i forretningerne. Det vil hjælpe forretningerne med at komme i gang igen, da de vil tjene flere penge og blandt andet vil kunne ansætte flere. På den måde vil der komme gang i økonomien.

3
Der skal kæmpes mod arbejdsløshed blandt unge

Hvis du er lærling eller lige er blevet færdig med din uddannelse, så kan det være svært at finde et job.

Men det skal politikerne gøre noget ved. De skal gøre det attraktivt for virksomheder at ansætte unge. Det kan for eksempel være ved at give de virksomheder, som ansætter unge, nogle fordele.

4
Offentlig transport skal være billigere

Hvis du er over 16 år, skal det være billigere at tage offentlig transport for eksempel bus, tog eller metro.

Det kan være en fordel for dem, som bor i en anden by, end den de studerer i.

 

5
Flere unge skal hjælpes i uddannelse

Flere unge skal hjælpes i uddannelse. Det handler særligt om unge, som har det svært. Det skal blandt andet gøres ved at afskaffe betaling på de uddannelser, som koster penge. Der skal også investeres flere penge i blandt andre studie-vejledere, som skal guide de unge ind på den rigtige uddannelse. Derudover skal der skabes flere studie-pladser.

Politikerne har netop besluttet at skabe 5.000 ekstra pladser på uddannelser. Læs mere om det her.