Politik

Uffe Elbæk starter ny politisk gruppe – men det er altså ikke et parti

Uffe Elbæk meldte sig ud af Alternativet d. 9. marts 2020.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


25 marts, 2020Den tidligere formand for Alternativet Uffe Elbæk har lavet en ny gruppe inde på Christiansborg. Men det er ikke et parti - selvom det ligner det lidt.

Der er kommet en ny klike inde på Christiansborg. De er nemlig ikke et parti, men de hænger virkelig meget ud sammen. 

Den nye klike består af Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique, Susanne Zimmer og Uffe Elbæk. Alle fire har indtil for kort tid siden været en del af partiet Alternativet – men det er de altså ikke mere. Sådan skriver Politiken

Alle fire medlemmer af den nye gruppe meldte sig ud af Alternativet, da Josephine Fock blev formand for partiet. Faktisk har flere af medlemmerne af Alternativet været meget utilfredse med Josephine Fock. Det kan du læse mere om her.

Hvad er forskellen på en politisk gruppe og et parti?

Alle fire blev valgt ind Folketinget for Alternativet. Så de er altså alle medlemmer af Folketinget, og er derfor stadig med til at træffe politiske beslutninger. Men i stedet for at sige, at de kommer fra Alternativet, siger de nu, at de er en del af det politiske projekt, der har fået navnet Frie Grønne Stemmer.

Uffe Elbæk

  • Han er 65 år og født i Ry. 
  • Han var kulturminister i 2011-2012, for partiet Radikale Venstre.
  • I 2013 startede han partiet Alternativet, som han var politisk leder af indtil den 16. december 2019.
  • Den 9. marts 2020 meldte han sig ud af Alternativet.

Kilde: Folketinget

“Vi fire er blevet enige om at lave et grønt politisk kontor-fællesskab på Christiansborg. Vi tager nogle fælles værdier og erfaringer med fra Alternativet, men som udgangspunkt har vi ikke lagt bånd på hinanden. Vi har lyst til at give hinanden frihed til at finde ud af, hvad vi vil bruge den nye politiske position til,” siger Uffe Elbæk til Kristligt Dagblad

De har altså lavet en ”politisk aftale” med hinanden. Så de holder altså gruppe-møder ligesom alle de andre partier, og de taler ud fra en fælles enighed, ligesom alle de andre partier. Men de er altså ikke et parti – endnu.

Men Uffe Elbæk kunne faktisk godt kalde gruppen for et parti – alle kan nemlig lave et parti.

Det er først, når partiet skal stille op til et folketingsvalg, at der er nogle krav. Her skal du nemlig samle et antal underskrifter, som viser, at der er nogle, som vil stemme på dig – de kaldes vælger-erklæringer.

Antallet af underskrifter du skal have, kommer an på hvor mange mennesker, der stemte ved det seneste folketingsvalg. Det skal nemlig være 1/175 af de samlede stemmer. Ved folketingsvalget i 2019 blev der afgivet 3.531.720 gyldige stemmer. Derfor skal et nyt parti lige nu indsamle mindst 20.182 underskrifter for at kunne stille op til et folketingsvalg.

LÆS OGSÅ: Ungdoms-parti tager afstand: “Lige nu forstår jeg sgu godt, hvis man ikke stemmer på Alternativet”.