Identitet

To mænd anholdt for at smadre jødisk grav-plads – den ene er ny-nazist

84 jødiske grav-sten blev sjasket til med grøn maling – andre gravsten blev væltet på Østre Kirkegård i Randers.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


13 november, 2019Politiet har anholdt to mænd, som mistænkes for at have hældt grøn maling over 84 jødiske grav-sten. De er sigtet for hærværk, men også for racisme.

Hvis man gik en tur på Østre Kirkegård i Randers i lørdags ville man se 84 grav-sten, som var klistret til med grøn maling. Nogle af dem var væltet med vilje. Det var ikke tilfældige gravsten – stenene stod alle på jødiske grave.

Nu har politiet anholdt to mænd på 27 og 38 år, som mistænkes for at stå bag hærværket på kirke-gården. Det skriver Østjyllands Politi i en presse-meddelelse.

Den 38-årige mand hedder Jacob Vullum Andersen, skriver TV2 Østjylland. Og han er en del af ledelsen i den ny-nazistiske gruppe Den Nordiske Modstands-bevægelse, som også kaldes Nordfront.

De to mænd bliver nu sigtet for groft hærværk – både for hærværket på gravpladsen, men også for hærværk mod en bygning i Randers, som samme nat blev over-hældt med sort og grøn maling.

Hån af jøder

De to mænd bliver dog også sigtet for endnu en forbrydelse, nemlig racisme.

I Danmarks love findes et afsnit, som gør det forbudt at håne, true eller nedværdige en gruppe af personer på baggrund af deres race, hud-farve, nationalitet, tro eller seksuelle orientering. Det afsnit kaldes ofte racismeparagraffen.

Det er den, som de to mænd er sigtet for at have overtrådt.

Det er politiets opfattelse, at “motivet for de to tilfælde af hærværk har været at forhåne en bestemt befolknings-gruppe på baggrund af deres religion,” står der i politiets pressemeddelelse.

Flere jødiske områder i Danmark blev udsat for hærværk i weekenden. Blandt andet et hus i Silkeborg, hvor ejeren Henrik Chievitz vågnede til synet af en gul jøde-stjerne, som nogen havde klistret på hans post-kasse. Læs om hans oplevelse her.

Det var ikke tilfældigt, at al den hærværk mod jøder skete i lørdags. Det var nemlig års-dagen for Krystal-natten. I 1938 angreb nazisterne tusindvis af jøder i Tyskland natten mellem den 9. og 10. november. Nazisterne smadrede jødernes butikker, kirkegårde og hellige bygninger, som kaldes synagoger, skriver hjemmesiden aldrigmere.dk. Og 91 jøder blev dræbt.

Artiklen blev opdateret 13. november kl. 14.35 med oplysninger om, at den 38-årige sigtede er Jacob Vullum Andersen.