Videnskab

Sov bedre: Læg din telefon fra dig, inden du skal i seng

Studiet har undersøgt en lang række børn mellem 0-15 år.

Foto: Doğukan Şahin/Unsplash

Nanna Hein


8 oktober, 2021En ny undersøgelse viser, at det en god idé at undgå tid foran skærmen lige inden, du skal sove.

Kender du det – du er træt og har lige børstet tænder. Du er på vej i seng, men du kan godt lige nå at svare på den seneste snap. Du kan også lige se et afsnit mere af din yndlingsserie. Eller måske kan du lige nå at klare en bane mere i dit nye computerspil?

Hvis du er glad for at bruge din telefon, tablet eller computer lige inden, du skal i seng, er du ikke alene. Rigtig mange af os gør det nemlig. Men det er et problem. For skærmtid påvirker vores søvn. Det slår et nyt dansk studie fast. Sådan skriver Videnskab.dk.

Hvad viser studiet?  

Råd til at sove bedre

  • Lad vær med at bruge skærme lige op til, at du skal sove.
  • Undgå at have en telefon eller tablet inde på værelset, når du sover.
  • Skift mellem at bruge skærm, men også at lave andre ting. Det kan for eksempel være at lege udenfor eller dyrke sport.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det er en gruppe forskere fra Syddansk Universitet, der står bag studiet. Forskerne har kigget på, hvordan brug af skærme lige inden sengetid påvirker børns søvn. Børnene er mellem 0-15 år.

Og studiet viser tydeligt, at de lysende skærme gør noget ved søvnen.

“Børn og unge, der bruger elektroniske medier, har en kortere søvnlængde. De sover simpelthen mindre. Det finder vi på tværs af aldersgrupperne.” Det siger Lisbeth Lund til Videnskab.dk. Lisbeth Lund er en af forskerne, der står bag studiet.

Derfor anbefaler forskerne, at man holder sig fra skærme mindst en time, inden man skal i seng.

Hvorfor er søvn vigtigt?

Derfor er søvn vigtigt

Hvis du ikke får sovet nok eller ordenligt, kan det have store konsekvenser for dit helbred. For lidt søvn eller dårlig søvn kan blandt andet føre til:

  • Overvægt
  • Stress
  • Angst
  • Depression
  • Diabetes

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse

I følge Sundhedsstyrelsen har du brug for mellem 8 og 10 timers søvn, hvis du er mellem 13 og 18 år. Hvis du er mellem 7 og 12 år, har du brug for 9 til 11 timers søvn.

Men hvis du ligger i din seng og kigger på din telefon, lige inden du skal sove, er der stor chance for, at du har svært ved at falde i søvn. Og så kan det være svært at få alle de timers søvn, som du har brug for.

Grunden til at det kan være sværere at falde i søvn, er stoffet melatonin. Melatonin er et hormon, som din krop selv laver. Dens opgave er at styre din søvn.

Men når du ligger med din lysende skærm, bliver din hjerne overstimuleret af lyset fra skærmen. Det gør, at hjernen stopper med at lave melatonin. Når hjernen ikke laver melatonin, bliver du ikke træt.

Derfor kan skærmtid lige inden sengetid give dig problemer med at falde i søvn. Det kan i sidste ende betyde, at du får for lidt søvn. Og så kan det også påvirke, hvor godt du faktisk sover.  

LÆS OGSÅ: Unge vil ikke debattere online: Tonen online er for hård