Online

Unge vil ikke debattere online: Tonen online er for hård

Tonen på Facebook er for hård, mener flere unge.

Foto: Timothy Hales Bennett/Unsplash.

Helene Bay


8 oktober, 2021Unge har ikke lyst til at dele deres holdninger, viser ny rapport.

Hvad gør du, når du ser et politisk opslag på Facebook? Opslaget handler om noget, du har en mening om, men tør du skrive noget i kommentarsporet?

En undersøgelse viser blandt andet, at 57 procent af de unge er enige i udsagnet: ”Tonen i samfundsdebatten online giver mig mindre lyst til at give min mening til kende”.

Undersøgelsen handler om unge og demokrati. Den er lavet af DUF, som står for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Chris Borup Preuss, der er formand for DUF, siger til DR:

”Unge bliver presset ud af grove og hadefulde kommentarer. Når det kommer til sociale medier, så vælger mange debatten fra. Det betyder, at unges stemme bliver mindre og ikke bliver hørt i mange af de processer, der foregår”.

I et demokrati er det vigtigt, at alle grupper af mennesker bliver hørt. Det gælder også unge mennesker. Forestil dig, at det kun var pensionister, der deltog i den politiske debat. Så ville debatten nok komme til at handle meget om dem. Måske ville der for eksempel være mere fokus på hjemmepleje og mindre på uddannelse.

Det er ikke godt for et demokrati, at bestemte grupper af mennesker ikke tør deltage i debatten.

Skriv noget ekstremt og bliv set

Undersøgelsen fra DUF viser også, at hele 69 procent af de unge mener, at ”samfundsdebatten online er domineret af ekstreme holdninger”.

Og det er faktisk kommet frem for nylig, at ekstreme holdninger ofte når ud til flest på Facebook. Hvis et opslag får rigtig mange likes, kommentarer eller delinger, så bliver det spredt ud til flere mennesker af Facebook. Og de opslag flest mennesker deler og kommenterer på, er ofte de opslag, der er ekstreme. Det skriver Politiken.

Det kan være en af grundene til, at mange mennesker synes, at tonen online er for hård.

I undersøgelsen er der ellers 45 procent af de unge, der svarer: ”Jeg er generelt interesseret i politik og samfundsforhold”, men det er altså ikke online, at de har lyst til at dele deres meninger.

LÆS OGSÅ: Facebook og Instagram gik ned: Her er forklaringen.