Politik

Sådan klarer Hviderusland corona-virusset: Fodboldkampe, vodka og sauna

I Hviderusland spiller de stadig fodbold-kampe - som det eneste sted i Europa.

Foto: Sergei Gapon/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


2 april, 2020Hele verden er blevet ramt af corona-krisen. Men de forskellige lande kæmper mod virusset på forskellige måder. I Hviderusland gør de noget lidt andet end i Danmark.

Hvem bestemmer, hvordan hvert land skal bekæmpe virusset?

I Danmark har vi valgt nogle politikere til at styre landet for os. De sidder i Folketinget. De er ledet af regeringen, som lige nu er Socialdemokratiet.

Når vi står i en krise som corona-krisen, så skal regeringen træffe nogle politiske beslutninger. Hvad skal vi gøre for at bekæmpe virusset?

For at prøve at finde den bedste løsning, så lytter regeringen til råd fra virus-eksperter fra blandt andre Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Regeringen kan blandt andet vælge at foreslå nye love, som skal hjælpe os i kampen mod corona-virusset. Det kan være en lov om, at man ikke må være samlet flere end 10 personer.

Men de kan ikke bare bestemme en ny lov. De andre partier og politikere i Folketinget skal nemlig stemme om den først. Hvis den skal vedtages, skal et flertal stemme for. Sådan er det i et demokrati. Læs her, hvordan man vedtager en ny lov.

Men sådan er det ikke alle steder. Det er nemlig ikke alle lande, som har et demokrati.

For eksempel ikke i Hviderusland. Her er det én mand, som bestemmer det hele. Og han synes ikke, at corona-virusset er alvorligt.

Den sidste diktator i Europa

I Hviderusland har den samme mand haft magten siden 1994. Han hedder Aleksandr Lukasjenko. Han er præsident i landet. De har valg i landet hvert fjerde år. Så egentlig har de et demokrati. Sådan ser det i hvert fald ud. Men sådan er det ikke i virkeligheden.

  • Hviderusland ligger mellem Polen og Rusland i Østeuropa.
  • Der bor 9,6 millioner mennesker i Hviderusland.
  • Hviderusland var tidligere en del af Sovjetunionen (en gruppe lande med Rusland som det største og vigtigste).

Det er nemlig Lukasjenko, som vinder valget hver gang. Og flere mener, at det er aftalt i forvejen, at han skal vinde. Til valgene i 2006 og 2010 gik tusinder af borgere på gaden for at demonstrere mod ham. Flere hundrede af dem smed han i fængsel. De politikere som er uenige med ham, bliver sendt ud af landet. Det skriver mediet Washington Post.

Han har flere gange lavet nye love, som giver ham mere magt. Medier i landet, som aviser og TV, er styret af staten. De kan derfor ikke sige eller skrive, hvad de vil. Derfor kan de ikke kritisere ham. Det skriver Globalis.

Derfor kalder man Aleksandr Lukasjenko for Europas sidste og eneste diktator. I et diktatur har én eller få personer alt magten i landet. Det er altså Lukasjenko, som styrer og bestemmer det hele.

Og han mener ikke, at corona-virusset er alvorligt. Derfor er Hviderusland et af de få lande i verden, som ikke er blevet lukket ned.

”På trods af en vis kritik vil jeg sige, at denne corona-virus ikke er andet end en psykose. Jeg er helt overbevist om, at panik kan skade os mere end selve virussen,” har han sagt ifølge B.T.

Præsidenten: Vodka og sauna hjælper mod corona-virusset

Mens man mange steder i verden lukker ned og folk holder sig indenfor, så har alt stadig åbent i Hviderusland. De spiller for eksempel stadig fodbold-kampe – som det eneste land i Europa. Det skriver DR.

Til en ishockey-kamp i lørdags fortalte præsidenten medierne, at der ikke var fare for at blive smittet til kampen. Han mener nemlig, at sport og kold luft virker mod virusset.

“Der er ingen virus her. Har du set nogle af dem flyve rundt? Det har jeg heller ikke. Det er som et køleskab her. Sport – og især vintersport – er det bedste middel mod coronavirussen. Det er bedre at dø stående end at leve på sine knæ,” sagde han ifølge mediet CNN.

Virusser er så små, at man ikke kan se dem. Så selvfølgelig kan der godt have været virus til stede til kampen. Der er heller ikke noget bevis for, at kold luft skulle virke mod corona-virusset.

Præsidenten har også givet dem, som er bange for corona-virusset, et par gode råd til at undgå det: Arbejd hårdt på marken i traktor, drik noget vodka, vask hænder i vodka og gå i sauna. Det skriver mediet Washington Post.

152 er testet positiv for corona-virus i Hviderusland. Én er død. Det skriver mediet NY Times.