Politik

Politiker skred fra Liberal Alliance – nu starter han et helt nyt parti

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund starter det nye parti Fremad.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


7 november, 2019Danmark har fået et ny parti, som hedder Fremad. Og det har borgerlige værdier, men en knap så stram udlændinge-politik.

Hvem skal du stemme på til næste valg? Listen over danske partier er snart så lang, at den kan nå ned til gulvet. Nu melder endnu et politisk parti sig på banen: Fremad, hedder det kort og godt.

Det nye parti er startet af to politikere Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund, som begge meldte sig ud af Liberal Alliance for mindre end tre uger siden.

Formanden i Fremad bliver Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Og i et interview i Berlingske fortæller han, at Fremad bliver et borgerligt parti med liberale værdier – men uden den stramme udlændinge-politik, som de andre borgerlige partier fører lige nu:

“Danskerne vil gerne have en stram udlændinge-politik. Det har vi forståelse for, og det går vi også ind for. Dét, vi siger, er, at den også skal være præget af fairness og rets-sikkerhed. Det er den justering, vi gerne vi have.”

Farvel og tak til Liberal Alliance

Liberal Alliance klarerede sig ikke ret godt ved folketings-valget i juni. Partiet mistede ni pladser i Folketinget, som man kalder mandater – og formanden Anders Samuelsen blev slet ikke valgt ind.

Efter valget havde Liberal Alliance kun fire pladser i Folketinget, som man kalder mandater. Den ene mandat gik til Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Selvom de kun var fire, havde de svært ved at blive enige om partiets politik. Og den 22. oktober meldte Simon Emil Ammitzbøll-Bille sig ud af partiet. Og så sad han i Folketinget uden at være medlem af et parti – det kalder man en løs-gænger Læs om reglerne i Folketinget her.

Hvad står Fremad for?

Der sidder allerede fem borgerlige partier i Folketinget – Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Spørgsmålet er, hvordan Fremad vil skille sig ud?

Fremad har fem holdninger, som de vil arbejde for – det kalder man mærke-sager. Dem kan man læse om på partiets nye hjemmeside:

1: En fair og fast udlændinge-politik.

2: At tage klima-udfordringerne alvorligt.

3: En stærk europæisk stemme.

4: Et økonomisk konkurrence-dygtigt Danmark.

5: Frihed til forskellighed.

Det er især på udlændinge-politikken, at Fremad skiller sig ud fra de andre borgerlige partier. Simon Emil Ammitzbøll-Bille fortæller til Berlingske, at de andre partier gik for langt, da de indførte den såkaldte “burka-lov”, som forbyder muslimske kvinder at gå på gaden med tildækket ansigt.

Han mener også, at de gik for langt, da de lavede den såkaldte “håndtryks-lov”, som tvinger folk til at give hånd, hvis de vil være danske stats-borgere.

Og for nylig mener han igen de gik for langt, da de gjorde det muligt at tage dansk stats-borgerskab fra personer, som har kæmpet for Islamisk Stat uden først at give dem en rets-sag.

Nu er der ét parti mere, du kan stemme på – læs mere om, hvordan man kommer i Folketinget her.