Videnskab

Podcast: 2 klimaforskere giver deres bud på, hvad EU kan gøre for at redde klimaet

Sebastian Mernild er professor i klimaforandringer. Og han står i spidsen for den næste rapport fra FN's klimapanel.

Foto: Andreas Hansen

Freya Ea Bjørnlund


21 december, 2020Europa står for ni procent af CO2-udledningen i verden. Så hvad kan EU gøre for at bremse klimaforandringerne? To danske klimaforskere giver deres bud.

EU’s Green Deal

I temaet EU’s Green Deal sætter Seismo spot på, hvad EU kan gøre for at redde klimaet. Vi forklarer EU’s klimaplan Green Deal, som skal gøre de 27 EU-lande klimaneutrale om 30 år. Vi taler med eksperter, unge klimaaktivister og politikere om, hvordan EU bedst kan hjælpe klimaet. Og vi rejser til Rotterdam for at undersøge, hvad der skal til for at forberede os på stigende have og de andre klimaforandringer, der allerede er på vej. Temaet EU’s Green Deal er støttet af Europa-Nævnet.

Om 30 år skal EU ikke længere skade klimaet. Det er målet i EU’s historiske klimaplan Green Deal. Planen består af en hel stribe af grønne ændringer, som griber ind i næsten alle EU’s politiske områder.

Planens vigtigste mål er, at EU skal være klimaneutralt i år 2050. Det vil sige, at EU-landene ikke længere skal udlede flere drivhusgasser, end de kan optage. På den måde vil EU ikke længere bidrage til den globale opvarmning.

Green Deal er EU-politikernes bud på, hvordan vi redder klimaet. Men hvorfor skal klimaet overhovedet reddes, hvad har det brug for, og kommer Green Deal med de rigtige løsninger?

Vi spørger to klimaeksperter fra Danmark, som internationalt anerkendte. Vi spørger også fire danske EU-politikere, som har indflydelse på Green Deal. 

LÆS OGSÅ: Hvordan vil EU redde klimaet? Her er EU’s store klima-plan – Green Deal