Politik

Efter bare tre år er der halvt så mange unge rygere – hvordan kan det være?

Færre unge ryger i dag, end de gjorde for tre år siden.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


15 februar, 2021I mange år er der kommet flere og flere unge rygere. Men nu viser en undersøgelse, at tendensen er vendt. Det er der flere grunde til.

Cigaretter er ekstremt usundt. Det ved alle efterhånden. Men i mange år er antallet af nye unge rygere alligevel steget. Men sådan er det ikke mere. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og undersøgelsen Røgfri Fremtid fra TrygFonden.

For tre år siden røg 12 procent af unge 18-19-årige. Nu ryger kun 6 procent af dem. Tallet er altså blevet halveret. Det skriver Politiken via Ritzau.

Når man kigger på unge 14-17-årige, er antallet af daglige rygere også faldet. Det glæder Kræftens Bekæmpelse.

“Vi er utroligt glade over, at de unges daglige cigaretforbrug er knækket. For halvdelen af dem, der begynder at ryge fast, vil dø af det på den ene eller anden måde,” siger Mette Lolk Hanak. Hun er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Hvorfor er de unge holdt op med at ryge?

Der er ikke kun én grund til, at unge ryger mindre i dag, end de gjorde for tre år siden. Det er en kombination af flere ting, forklarer Mette Lolk Hanak.

Blandt andet blev cigaretpriserne i 2020 sat op fra 40 kroner til 55 kroner. I 2022 vil priserne blive sat op igen til 60 kroner. Når priserne bliver højere, dropper flere unge at købe cigaretter.

Samtidig besluttede politikerne i 2019, at cigaretterne skulle gemmes væk i supermarkederne, så de ikke var så nemme at få øje på. Og det har virket. Coop, der står bag Fakta, Kvickly og SuperBrugsen, har fortalt, at salget af cigaretter er faldet med 20 procent i 2020.

Man besluttede også at gøre mentolcigaretter ulovlige, fordi undersøgelser har vist, at mange unge starter med at ryge mentolcigaretter. Mange synes, at de smager bedre end almindelige cigaretter.

Sidst men ikke mindst er gymnaiser, erhvervsskoler og idrætsforeninger blevet totalt røgfri. Det betyder, at man hverken må ryge indenfor eller udenfor på gymnasiets og idrætsforeningens grund. I folkeskoler og efterskoler må man slet ikke ryge i skoletiden. Heller ikke, hvis man bevæger sig væk fra skolens grund.

Alle de forandringer omkring rygning har gjort, at færre unge er begyndt at ryge. Men Kræftens Bekæmpelse er ikke tilfreds med resultatet endnu. Planen er nemlig, at ingen unge skal ryge i 2030.

Læs også: Cigaretter og snus bliver forbudt på flere gymnasier og erhvervsskoler