Politik

Cigaretter og snus bliver forbudt på flere gymnasier og erhvervsskoler

På flere gymnasier og erhvervsskoler er det slut med aske-bægere med smøger i.

Foto: Sara Kurfeß/Unsplash

Julius Christiansen Tromholt


14 august, 2020I Danmark må man ikke ryge i skoletiden på blandt andre folkeskolerne. Nu indfører flere gymnasier og erhvervsskoler de samme regler.

Den 10. august blev det forbudt at ryge, dampe eller tage snus på folkeskoler, efterskoler, kostskoler og ungdomsskoler. Her trådte de nye ryge-regler nemlig i kraft. Dem kan du læse mere om her.

Reglerne gælder både elever, ansatte og gæster på skolen.

Rygning blandt unge

  • Der er flest i aldersgruppen 15-29 år, der ryger, bruger røg-fri tobak og e-cigaretter sammenlignet med alle andre aldersgrupper.
  • Efter mange års fald, stiger antallet af unge rygere nu igen, så næsten hver tredje af de 16-24-årige i dag ryger dagligt eller lejlighedsvist.
  • Fire ud af fem rygere startede, før de blev 18 år.
  • Andelen af unge, der ryger, er markant højere i Danmark sammenlignet med vores nordiske naboer.
  • 72 procent af rygere eller tidligere rygere, ville ikke ryge, hvis de skulle leve deres liv om.
  • Næsten hvert tredje dødsfald i Danmark kan relateres til rygning, og stor-rygere dør i gennemsnit 8-10 år tidligere end folk, der aldrig har røget.

    Kilder: Sundhedsstyrelsen og aftale-teksten “National handleplan mod børn og unges rygning”

Det er ikke noget nyt, at man ikke må ryge på skolerne. Sådan har det været siden 2012. Men med den nye lov må du slet ikke ryge i skoletiden. Så du må heller ikke gå ned foran supermarkedet og ryge. Eller tage hjem i pausen for at ryge.

Hvis du bliver taget, må skolen selv bestemme straffen.

De nye regler er bestemt af politikerne i Folketinget. Flere unge begynder nemlig at ryge. Og det vil man have stoppet.

De nye regler gælder ikke for gymnasier og erhvervsskoler. Men de vil også være med.

Hvad gør gymnasierne og erhvervsskolerne?

Flere og flere gymnasier og erhvervsskoler er begyndt at gøre cigaretter og snus forbudt i skoletiden. Her er det ikke en lov. Det er noget, som skolen selv bestemmer.

45 gymnasier og 30 erhvervsskoler har indført de nye regler. Det er over dobbelt så mange, som før sommerferien. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Det skriver DR.

Et af de steder, hvor det er blevet forbudt er Aurehøj Gymnasium i Gentofte. Her serverer de gratis kaffe i pauserne i august måned.

De har også købt bord-tennis borde, så eleverne har noget at lave i pauserne. Lærerne vil gå rundt med gule veste, for at sørge holde øje med, om eleverne ryger. Hvis man bliver opdaget, får man en advarsel. I værste tilfælde kan man blive smidt ud af skolen.

LÆS OGSÅ: Forbudt at ryge ved bussen og svømme-hallen i Aarhus: Skal få unge til ikke at ryge