Videnskab

Ny undersøgelse: Flere end 500 dyre-arter er tæt på at ud-dø

Sumatra-næsehornet har længe været et af de mest truede dyr i verden.

Foto: Shutterstock.com

Julius Christiansen Tromholt


11 juni, 2020



Flere dyre-arter kan forsvinde de kommende år. Blandt andre Sumatra-næsehornet.

Der er dårlige nyheder for flere af verdens dyre-arter.

Hele 515 forskellige dyre-arter er nemlig i fare for at ud-dø. Det viser en ny undersøgelse, som et hold af forskere har lavet.

Hvis en art ud-dør, så forsvinder den fra Jorden, fordi der ikke er flere tilbage af den.

Dermed kan vi stå foran starten på det, som man kalder for en masse-uddøen. Altså når mange plante- og dyre-arter dør på samme tid.

Sidst det skete var for 65 millioner år siden, da dinosaurerne uddøde.

Hvilke dyr er i fare?

Forskerne har undersøgt det, som man kalder for hvirveldyr. Et hvirveldyr er et dyr med en ryg-rad. Det er for eksempel fugle, pattedyr og krybdyr.

Dyrene som forskerne har vurderet, er i fare for at uddø, er arter, hvor der er under 1.000 eksemplarer tilbage. Det skriver DR.

Nogle arter med få dyr tilbage, er spredt ud over et stort område. Derfor kan det være svært for dyrene at finde hinanden for at parre sig. Derfor er det svært for dem at få børn, så arten kan overleve.

Når der er få tilbage af en art, er de også meget sårbare. For eksempel overfor sygdomme eller ændringer i vejret.

Nogle af de dyr, som snart kan forsvinde, er blandt andre Sumatra-næsehornet og Española-kæmpe-skildpadden, der kun lever på øen Española på Galapagos i Stillehavet.

Hvorfor er de i fare?

Der er flere årsager til, at dyrene er i fare.

De fleste af årsagerne er skabt af os mennesker. En undersøgelse viser, at dyrearter forsvinder 1.000 gange hurtigere efter at mennesket kom til.

Vi mennesker bliver flere og flere. Vi har derfor brug for mere mad. Derfor bliver mange af de natur-områder og skov-områder, hvor dyrene lever, ødelagt. Der skal nemlig gøres plads til marker, hvor der kan dyrkes mad.

Når der er færre vilde natur-områder til dyrene, så lever vi tættere på dem. Derfor kan mennesker smitte dyr med sygdomme. Ligesom dyrene kan smitte os med sygdomme – som for eksempel corona-virusset. Læs mere om det her.

Der er også et stort problem med kryb-skyttere. Folk der skyder og dræber truede dyr, for at spise eller sælge dem.

Under corona-krisen har kryb-skyttere været et stort problem. I mange fattige lande lever mange af turister. Men dem har der ikke været nogen af under corona-krisen. Derfor har de lokale været nødt til at skyde dyr, for at få mad eller penge til at overleve. Læs mere om det her.

Derudover påvirker klima-forandringerne også de steder, hvor dyrene lever.

Hvad kan vi gøre?

Hvad der skal gøres, er forskelligt for art til art. Derfor er det en meget stor og svær opgave. Det forklarer Jens-Christian Svenning, som er professor i bio-diversitet på Aarhus Universitet, til DR.

”Der skal gøres mange ting samtidig. Vi skal have mere vild natur og fjerne de ting, der især presser arterne”, siger Jens-Christian Svenning.

Alene i Danmark er 1.844 dyre- og plantearter er i fare for at uddø. Det viser tal fra Den Danske Rødliste 2019. Rødlisten er en liste, hvor 25 eksperter har vurderet, hvordan det går med alle arter i den danske natur. Se hele listen her.

Derfor foreslår Maria Reumert Gjerding, som er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, at vi skal have mere vild natur i Danmark. Altså områder, hvor naturen får lov til at vokse frit, uden at der for eksempel bliver bygget noget.

Hvis du vil have mere vild natur i Danmark, så kan du skrive under her.