Videnskab
Ekspert: Corona-krisen er vores skyld – den er et budskab fra naturen
Når vi udrydder naturen, så kommer de vilde dyr også tættere på os mennesker. De vilde dyr kan give os sygdomme, som vi ikke kan tåle. For eksempel corona-virusset. Forskere mener derfor, at det er vores egen skyld.
Verden er blevet ramt af corona-virusset. Og det er vores egen skyld – i hvert fald, hvis du spørger professer Andrew Cunningham. Han er professor ved Zoological Society of London. Ifølge ham, har man i lang tid godt vidst, at dyr kan bære sygdomme, som vi mennesker kan blive smittet med. Derfor er det vores egen skyld, når en pandemi som corona-virusset opstår. Sådan skriver den engelske avis The Guardian.
Hvis man spørger danske Inger Andersen, som er leder for FN’s miljø-program, så mener hun, at corona-virusset er noget, vi skal tage som et tegn fra naturen om at lade den være.
“Vores fortsatte nedbrydning af vilde områder har bragt os ubehageligt tæt på dyr og planter, som har sygdomme, der kan smitte mennesker,” siger hun.
Vi er kommet for tæt på naturen
Man skal ikke have set mange dyre-programmer på DR eller Netflix, før man ved, at vi mennesker ødelægger naturen som aldrig før.
Det samme viser en rapport lavet af Ipbes, som er en organisation, der arbejder for FN.
Rapporten er fra 2019. Men det er ikke en rapport, som man lige hurtigt læser. Den er nemlig på 1.800 sider. Og så er den også meget dyster at læse. Der står nemlig blandt andet, at vi mennesker har ødelagt hele 75 procent af alle de øko-systemer, der findes på land. Vi fjerner altså helt vildt meget af den vilde natur. Faktisk er der kun to procent tilbage af naturen i Danmark, som stadig er urørt.
Vi fjerner naturen, fordi vi bygger byer, anlægger marker og plantager. Det gør vi, så vi kan lave mere mad, tøj og alt det andet, som vi moderne mennesker bruger.
Men når man fjerner skovene, så fjerner man også en masse af de vilde natur-områder, som de vilde dyr normalt lever i. Og det gør, at vi mennesker kommer til at være rigtig tæt på de dyr og planter, som har nogle af de sygdomme, som kan smitte mennesker – som for eksempel corona-virusset.
I den amerikanske avis New York Times skriver forfatteren David Quammen, at vi selv er grund til, at virusserne har brug for et nyt sted at være:
”Vi fælder træerne, vi dræber dyrene eller burer dem inde og sender dem til markeder. Vi forstyrrer økosystemer, og vi ryster virus ud af deres oprindelige vært. Når det sker, har de brug for en ny vært. Ofte, bliver det os selv,” skriver han.
Hvordan smitter sygdomme fra dyr til mennesker?
Dyr kan bære sygdomme, som de ikke selv bliver syge af. Det kalder man for, at de er naturlige bærere af sygdommen. For eksempel bliver en malaria-myg ikke syg af at have malaria.
Malaria er ligesom corona-virusset en influenza-lignende sygdom. Malaria smitter dog via en særlig type myg, der hedder en Anopheles-myg. Man kan forebygge malaria, ved at tage malaria-piller.
Men selvom dyrene ikke selv bliver syge, så kan de smitte mennesker med sygdommene – og så bliver vi syge. Sygdomme som smitter mellem dyr og mennesker kalder man for zoonoser. Det kan blandt andet ske ved, man spiser et sygt dyr, eller at man bliver stukket eller bidt af det. Sygdomme som ebola, malaria og corona-virus er eksempler på det.
Læs her, hvilket sjældent dyr forskerne tror har smittet mennesker med corona-virusset.
Ifølge Inger Andersen kommer 75 procent af alle nye smitsomme sygdomme faktisk fra vilde dyr. Så måske er det ikke så smart, at vi ødelægger dyrenes sted at leve?