Økonomi
Nu skal skat på skoleskemaet
De danske skoleelever skal blive skarpere til skat og privatøkonomi.
Har du også lidt svært ved at forstå, hvad skattekronerne bliver brugt til? Synes du også, at det virker lidt uoverskueligt alt det der med privatøkonomi? Hvis svaret er ja, så er du helt sikkert ikke den eneste.
Men det vil Skattestyrelsen nu gøre noget ved. Styrelsen har nemlig lavet et nyt projekt, som skal bruges til undervisning på landets skoler. Projektet hedder ’Skat på skoleskemaet’, og det skal altså blandt andet lære de danske skoleelever om, hvad skat er, og hvilken rolle skattekronerne har i den danske økonomi. Det skriver DR.
Skat på skemaet
At betale skat er en vigtig del af den måde, den danske økonomi hænger sammen på. Vores skat betaler blandt andet for både sygehuse, skoler og SU. Du kan læse mere om den danske model her.
Projektet ’Skat på skoleskemaet’ er et undervisningsmateriale til både folkeskolerne, gymnasierne og erhvervsuddannelserne. På den måde kan langt de fleste unge få undervisning i det danske skattesystem.
Projektet indeholder både en forklaring om hvilke typer skatter, der skal betales, og hvordan man betaler dem. Dertil skal eleverne lære, hvor meget af de forskellige typer skat, der skal betales.
Projektet forklarer også, hvad dine skattekroner bliver brugt til, og hvem der bestemmer, hvad pengene bliver brugt til.
Du kan læse mere om projektet her.
Unge og økonomi
Selvom de unge måske synes, at økonomi kan være svært at forstå, så har langt de fleste unge ikke problemer med at betale deres regninger. Faktisk er de unge danskere kun blevet bedre til at betale deres regninger til tiden. Det viser en undersøgelse fra 2021, som er lavet af Forbrugerrådet Tænk.
I undersøgelsen har 8,1 procent af de adspurgte unge svaret, at de i løbet af 2021 minimum to gange ikke har kunnet betale en regning. I 2015 var det tal på 13,4 procent.
Derudover er de unges trivsel, når det kommer til økonomi, også blevet forbedret. I 2015 svarede 16 procent af de adspurgte unge, at de ikke trivedes på grund af deres økonomiske situation. I 2021 var det tal halveret, så det nu er nede på 8 procent.
Men selvom færre unge har problemer med økonomien, så har de unge, som har økonomiske problemer, det stadig rigtig svært. Derfor mener Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip, at vi skal blive ved med at tale om økonomi.
”Vi er ikke helt i mål endnu, for der er stadig en gruppe unge, som har store økonomiske problemer, og som oplever mistrivsel i meget højere grad end deres jævnaldrende. De unge, som har betalingsproblemer, er dem som har det sværest og dem, som har mest brug for støtte.” Sådan siger Anja Philip i en pressemeddelelse.
LÆS OGSÅ: BeReal: Et nyt socialt medie vil fjerne filtre og perfekte selfies