LGBTQ+

Nu dropper en region i Polen de omstridte LGBT+-frie zoner

Nu må homoseksuelle par gerne holde i hånd og kysse i en region i det sydlige Polen.

Foto: Angyalosi Beata/Shutterstock

Peter Hermann


24 september, 2021



I Polen har man zoner, hvor LGBT+- personer ikke må kysse eller holde i hånd. EU har kæmpet for at få fjernet zonerne, og nu er det lykkes at få en region i det sydlige Polen til at ophæve forbuddet.

I Danmark er det lovligt at blive gift i kirken som et homoseksuelt par. Sådan har det været siden 2012. Men sådan er det ikke alle steder i verdenen, og vi skal faktisk ikke så langt væk fra Danmark, før homoseksuelle par ikke har de samme rettigheder som heteroseksuelle par.

I Europa arbejder 27 lande sammen i den union, som vi kalder EU, og som Danmark også er en del af. Men i flere EU-lande har LGBT+-personer ikke de samme rettigheder som resten af befolkningen. I Polen har man for eksempel zoner, hvor LGBT+-personer ikke må kysse eller holde i hånd. De kaldes LGBT+-frie zoner. Det skriver Berlingske.

Men via økonomisk pres er det nu lykkes EU at få en region i det sydlige Polen til at droppe de LGBT+-frie zoner.

Hvorfor er det svært at være homoseksuel i Polen?

Der er ellers mange zoner i Polen, hvor homoseksuelle par ikke er velkomne. Bare i de sidste to år har over 100 polske kommuner lavet LGBT+-frie zoner. I Polen er de fleste mennesker katolikker og meget religiøse. Og netop på grund af religionen er det svært at være homoseksuel i Polen.

En af grundene til det er, at der i skabelsesberetningen i biblen står, at Gud skabte mennesket som mand og kvinde. Det er altså ægteskabet eller foreningen mellem manden og kvinden, som er grundlaget for familien. I biblen står der altså, at det er mand og kvinde. Kvinde og kvinde eller mand og mand er derfor ikke en mulighed, hvis man læser biblen helt ordret og uden plads til fortolkning.

Men der sker altså noget i Polen nu. De homoseksuelle par i den polske region slipper for de LGBT+-frie zoner.

Og herunder ses et tweet fra Kira Peter-Hansen, der sidder i EU-parlamentet for SF. Hun er glad for, at EU‘s pres virker, og at zonerne nu forsvinder i den polske region.

Støtte fra EU eller LGBT+-frie zoner?

Men hvad kan EU egentlig bestemme? EU kan ikke direkte bestemme, at Polen skal ophæve zonerne. Men EU kan presse Polen økonomisk. Det gør de ved at fjerne EU-støtten til de kommuner i Polen, der har indført zonerne. På den måde får kommunerne færre penge af EU, end de ellers ville få. Det skriver Jyllands-Posten.

Kommunerne får valget mellem LGBT+-frie zoner eller EU-støtten. Når kommunerne fjerner LGBT+-frie zoner, er det altså ikke sket, fordi kommunerne har skiftet holdning. I stedet er det fordi, de er blevet presset økonomisk til det.

Hvor i EU har LGBT+-personer det sværest?

EUs medlemslande Polen, Ungarn og Rumænien har LGBT+-personer ikke de samme rettigheder som andre mennesker. Derfor er EU‘s plan at presse disse medlemslande til at give de homoseksuelle par bedre rettigheder.

Polen er det land i EU, hvor LGBT+-personer har de dårligste rettigheder. Det siger organisationen ILGA-Europe, som arbejder med menneskerettigheder.

I Polen må homoseksuelle par for eksempel ikke blive gift. Og de LGBT+-frie zoner gør altså også, at de ikke må holde i hånd eller kysse på gaden. Noget som mange heteroseksuelle par måske tager for givet.

I Rumænien er det ulovligt at undervise eleverne i, at nogle menneskers kønsidentitet ikke nødvendigvis er den samme som det biologiske køn, de blev født med. I de rumænske skoler kan man altså ikke tale om, at man måske er født som en dreng, men føler sig som en pige.

I Ungarn forsøger regeringen at gøre det umuligt for homoseksuelle par at adoptere. Ifølge den ungarske regering skal børn nemlig opdrages ud fra idéen om, at et forældrepar altid består af en kvinde og en mand. Sådan lyder det i landets lovforslag, skriver DR.

Vi har altså stadig et langt stykke vej tilbage, hvis homoseksuelle i alle EU-lande skal have de samme rettigheder som resten af befolkningen. Men måske kan det økonomiske pres fra EU være et skridt i den rigtige retning.

LÆS OGSÅ: Kasper Hjulmand modtager stor LGBT+-pris