Kultur

Kasper Hjulmand modtager stor LGBT+-pris

Det var debatten om lyset på Allianz Arena, der fik landstræneren til at stå op for LGBT+ personers rettigheder.

Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nanna Hein


23 august, 2021I sidste uge blev Copenhagen Pride afholdt. I den forbindelse blev prisen Årets Laks også delt ud. Og den gik til ingen ringere end en fodboldtræner.

Årets laks

  • Årets Laks bliver uddelt hvert år under Copenhagen Pride. Prisen bliver givet til en person eller en organisation, som i løbet af året har gjort noget særligt for LGBT+ personer. Den har navnet Årets Laks, da det symboliserer at svømme mod strømmen – som er en laks ofte gør. 

Kilde: Lgbt+ Danmark

Kasper Hjulmand er træner for det danske herrelandshold i fodbold. Men det er ikke på grund af hans evner som træner, at han nu kan tage imod LGBT+ Danmarks pris, som hedder Årets Laks. 

Han får prisen, fordi han under EM bakkede op om LGBT+ personers rettigheder i Europa. Sådan skriver DBU.

Hvorfor får han prisen? 

Under EM i fodbold skulle Tyskland og Ungarn spille mod hinanden. De skulle spille i München i Tyskland på det stadion, der hedder Allianz Arena. 

Politikerne i München ville gerne lyse stadionet op i regnbuens farver. På den måde kunne de vise, at de støttede LGBT+-miljøet. 

Regnbuefarverne skulle være et budskab til Ungarn. Lige inden fodboldkampen mod Tyskland havde Ungarn nemlig lavet en ny lov. Ifølge den nye lov er det nu ulovligt at vise indhold om homoseksuelle og transkønnede til børn og unge i Ungarn.

Den nye lov blev kritiseret af flere organisationer og lande – blandt andet Danmark.

LGBT+-personer har i forvejen færre rettigheder i Ungarn end mange andre europæiske lande. For eksempel må homoseksuelle heller ikke blive gift i landet. 

Det endte med, at stadionet ikke blev lyst op i regnbuens farver. Det satte det europæiske fodboldforbund UEFA en stopper for – læs mere om det her.

De manglende regnbuefarver blev en debat i hele Europa. Og Danmarks Kasper Hjulmand sagde også sin mening. Han ville gerne have set regnbuen på stadion: 

”Vi er født lige, og vi hylder diversiteten, og vi hylder, at alle har lige ret.”

Med den udtalelse bruger han fodbolden til bakke op om LGBT+ miljøet, og det er derfor, at han har fået prisen Årets Laks.

Efter at have modtaget prisen siger Kasper Hjulmand selv:

”For mig at se er diversitet og mangfoldighed helt elementære dele af det moderne samfund, og det skal vi holde fast i. Det burde være en selvfølge, at alle er født lige og skal behandles derefter – uanset hvem man er.”

LÆS OGSÅ: Lizzo græder efter “racistiske” angreb – og bliver forsvaret af Cardi B