Videnskab

Når køer bøvser, er det rigtig skidt for klimaet – men danske forskere har en helt enkel løsning

Når køer bøvser, udleder de den klima-farlige gas metan.

Foto: Kylee Alons/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


8 november, 2019Danske forskere har fundet et stof, som kan fjerne den klima-farlige metan-gas fra køers bøvser.

Det lyder som gas. Men når køer bøvser, er det helt alvorligt et kæmpe problem for klimaet.

Køers bøvser indeholder nemlig gassen metan, som er endnu værre for klimaet end CO2. Faktisk står metan for cirka en tredjedel af de drivhus-gasser, som bliver udledt i Danmarks landbrug.

Men nu har danske forskere måske fundet en løsning, skriver Jyllands-Posten.

De har fundet ud af, at hvis man putter et særligt stof i køernes mad, så udleder de slet ingen metan. Det hemmelige stof bliver indtil videre kaldt “X”.

Kan blive “helt fantastisk”

Indtil nu har forskerne kun testet X-stoffet i et laboratorium, fortæller professor Mette Olaf Nielsen til Jyllands-Posten:

“Når vi tilfører foder-midlerne dette stof, så er der bare ingen – ingen – udledning af metan.”

Nu skal forskerne teste X-stoffet på levende køer. Det kan tage noget tid at få det til at virke. Bagefter skal forskerne blande stoffet i de vitamin-blandinger, som køerne spiser. Og så skal produktet testes.

Men Mette Olaf Nielsen fortæller, at produktet allerede kan være klar til brug i 2020 eller 2021.

Der kan være store muligheder i forskernes nye produkt, mener Hans Roust Thysen, som arbejder i landbrugets viden-center, Seges.

“Hvis det kan blive udbredt til hele verden, vil det reducere udledningen med mange, mange millioner ton CO2. Det vil være helt fantastisk,” siger han til DR. Hans Roust Thysen snakker om CO2, fordi man ofte omregner udledningen af metan til udledning af CO2.

At stoppe udledningen af metan er netop et af de vigtigste skridt for at løse klima-krisen – det har hele 11.000 forskere for nylig skrevet under på. Læs om de andre ting, vi bliver nødt til at ændre, her.