Politik

Minister: Nu skal det være slut med “fuldstændig vanvittige” kvik-lån

Erhvervs-ministeren Simon Kollerup fra Socialdemokratiet over-vejer at sætte et loft over, hvor høje renterne på kvik-lån må være.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


5 november, 2019



Alt for mange tager kvik-lån og havner i et "gælds-fængsel", mener erhvervs-ministeren Simon Kollerup. Så nu vil han gå til kamp mod de firmaer, som tilbyder kvik-lån.

Du har været lidt meget i byen på det seneste. Det er snart den første i måneden, da du opdager, at der står 500 kroner på kontoen. Din husleje er på 4.000. kroner Hvad gør du?

Rigtig mange unge tager et kvik-lån. De er nemme og hurtige at tage på mobilen, men de er meget dyre at slippe af med igen. Næsten halvdelen af de kviklån, som danskerne tog i 2018, blev optaget af unge mellem 18 og 29 år, skriver Politiken.

Og mange af dem havner i det, som erhvervs-ministeren Simon Kollerup kalder et “gælds-fængsel” i Politiken. Skylden ligger ikke kun hos de unge, men også hos de firmaer, som tilbyder ekstremt dyre lån, der er svære at gennemskue, mener han.

Derfor vil han nu sætte grænser for kviklåns-firmaer. Han vil især af med de dyreste lån, hvor låneren skal betale op til 800 procent af det lånte beløb i renter og omkostninger om året – det kalder man ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent.

“Det er fuldstændig vanvittigt, at man kan få sig selv til drive en forretning med en åop på 7-800 procent. Det er langt over grænsen for anstændighed. Det er danskere, som ofte i forvejen er i en sårbar situation, der havner i kløerne på disse låne-hajer. Vi vil have et opgør med kviklån,” siger Simon Kollerup.

Mange fortryder deres kviklån

Hele 40 procent af dem, som tager et kviklån, fortryder det bagefter. Det viser en undersøgelse fra Forbruger- og Konkurrence-styrelsen.

Alligevel tager flere og flere danskere kviklån. Også selvom politikerne i 2017 besluttede, at man blev nødt til at vente og tænke sig om i 48 timer, før man kunne få et kviklån.

Erhvervs-ministeren Simon Kollerup har i dag inviteret partierne i Folketinget til et møde om, hvordan kviklån kan bremses. En af mulighederne er at bestemme, hvor høj ÅOP maksimalt må være på kviklån.

Men så skal ministeren overbevise et flertal af politikerne om, at det er en god idé. Læs mere om, hvor meget en lov faktisk skal igennem, før den kan blive vedtaget her.

Og se her, hvordan man udregner et låns Årlige Omkostninger i Procent, som kaldes ÅOP: