Identitet

Mange studerende har valgt at låne penge under corona-krisen

Mange studerende har taget et ekstra stort SU-lån under corona-krisen.

Foto: Fauxels/Pexels

Julius Christiansen Tromholt


18 juni, 2020



Under corona-krisen har det været muligt at låne flere penge staten. Og det har rigtig mange unge valgt at gøre.

Under corona-krisen er mange blevet hårdt ramt på penge-pungen.

Det gælder også for de unge. Mange har nemlig mistet det job, som de havde ved siden af studiet. Og så kan det være svært at betale for både mad, bøger og husleje. Det skriver DR.

Når man er studerende i Danmark, så får man SU. Man får penge af staten hver måned, som skal hjælpe med at få det hele til at løbe rundt. Man kan også vælge at tage et SU-lån. Det betyder, at man låner penge af staten. De skal betales tilbage, når man er færdig med sin uddannelse.

Normalt kan man låne 3.194 kroner om måneden. Men for at hjælpe de unge under corona-krisen har politikerne i Folketinget gjort det muligt at låne helt op til 9.582 kroner om måneden. Altså at få et forhøjet lån.

Og det har mange unge valgt at gøre.

Hvor mange har lånt ekstra penge?

I marts og april havde cirka 40.000 unge valgt at tage et forhøjet SU-lån. I maj og juni havde cirka 30.000 unge valgt et forhøjet lån. Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I marts var der cirka 74.000 der tog et SU-lån. 41.000 af dem havde valgt et forhøjet lån.

I maj var der lidt færre, der valgte at låne penge. Her havde 67.000 valgt at tage et SU-lån. 32.000 af dem havde valgt et forhøjet lån.

Der er altså mange tusind unge, som har sagt ja tak til tilbuddet om at låne flere penge.

Du kan også tage det store SU-lån i juli og august.

Pengene skal betales tilbage

Det er ikke alle, som er lige glade for, at de unge har mulighed for at låne så mange penge. Det kan nemlig få mange unge til at ende med en stor gæld. Det forklarer Johan Hedegaard Jørgensen, som er formand for Danske Studerendes Fællesråd, til DR.

”Vi er ret bekymrede for, at man udvider den her låne-ordning. Det bliver til rigtig mange penge, som man i sidste ende skal betale tilbage, hvis man har taget lån på det maksimale beløb om måneden,” siger Johan Hedegaard Jørgensen.

I starten af corona-krisen foreslog Johan Hedegaard Jørgensen, at regeringen skulle støtte de unge studerende på en anden måde. Han foreslog enten at forhøje SU’en eller at give penge til de unge, som havde mistet deres studie-job. På den måde kunne regeringen hjælpe de unge med penge – uden at de skulle betale dem tilbage.

LÆS OGSÅ: Unge om at få 1.000 kroner: Det er alt for lidt.