Kultur

Kendte trækker i mavebluser i protest mod forbud … også stendød kendis

Sådan en bluse må man ikke gå rundt med på Firehøjskolen i Vejle.

Foto: Marcelo Chargas/Pexels

Freya Ea Bjørnlund


20 august, 2021Instagram flyder over med mavebluser. Kendte tager afstand fra den skole i Vejle, som har forbudt sine elever at gå med croptops.

Er det okay at komme i skole i en bluse, der ikke dækker maven?

Det spørgsmål diskuterer hele Danmark lige nu. Det hele startede med, at Firehøjeskolen i Vejle forbød 8.- 9.-klasserne at gå i croptops i skolen.

Skolen mener, at mavebluser hører til ”hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet” – men ikke i skolen. Der har været snak om, at drengene har svært ved at koncentrere sig, når pigerne har mavebluser på.

Skolens leder Bjarne Kyneb siger til DR:

”Vi er nødt til at forholde os til, at i skolen er vi et fællesskab, hvor vi er tætte på hinanden, og det kræver også, at vi har noget tøj på, hvor alle kan koncentrere sig om det skolearbejde, der skal laves.”

Men forbuddet har fået stor kritik i aviser, tv og på sociale medier. Mange mener ikke, at man i 2021 skal fortælle piger, hvad de skal have på, så de ikke forstyrrer drengene.

Og flere kendisser er selv dukket op i mavebluser på deres profiler i protest.

Sofie Linde og Joakim Ingversen

Tv-værtsparret Sofie Linde og Joakim Ingversen viser begge maven frem på Instagram for at sende en hilsen til skolen i Vejle:

”Det er bar’ en mave. Og det er hvertfald ikke pigernes ansvar, at deres skoleinspektør og drengene i klassen ikke kan koncentrere sig når de ser en navle.”

Anders Morgenthaler

Tegneren og filminstruktøren Anders Morgenthaler udnævnte dagen i går til ”mændenes croptop dag”. Og han hoppede selvfølgelig selv i én på Instagram:

”På vej til bestyrelsesmøde på denne årlige National Male Croptop Day … ja det bliver svært for dig at styre dig, men du må lære at fokusere og koncentrere dig selv når du bliver hårdt visuelt stimuleret.”

Twerk Queen

Psykologen, danseren og debattøren Louise Kjølsen, også kaldet Twerk Queen, er træt af forbuddet. Og så er hun træt af, at ansvaret for mænds handlinger bliver lagt over på kvinders kroppe:

”Dette forbud begrundes med “at drengene ikke kan koncentrere sig”. Hvad med at købe skyklapper til dem så – eller bedre endnu, lære dem at koncentrere sig, selvom kvinder findes,” skriver hun på Instagram.

Ditte Hansen

Skuespilleren Ditte Hansen, som er kendt fra komedieserien Ditte og Louise, støtter også budskabet.

”Cropped er godt. Hilsner til pigerne i Vejle,” skriver hun på Ditte og Louises Instagram-profil.

Signe Molde

TV-værten Signe Molde sammenligner tankerne på skolen i Vejle med Talebans kvindesyn – den islamistiske gruppe, som netop har taget magten i Afghanistan:

”Har Taleban nu også indtaget Vejle? På Firehøjeskolen har en skoleleder i hvert fald taget første skridt på vej mod samme dresscode, som snart hersker i Kabul” (Afghanistans hovedstad).

… og en gammel kending

Bronzealderen

  • En periode mellem stenalderen og jernalderen.
  • Den er opkaldt efter bronze, der var tidens vigtigste og bedste materiale til redskaber, våben og smykker. Det afløste flintesten, som tidligere blev brugt i bondestenalderen.
  • Bronzealderen løber fra 1.700 før vores tidsregning til 500 før vores tidsregning.
  • Det kendte kunstværk Solvognen stammer fra bronzealderen. Det er en figur af en hest, som trækker en sol på en vogn.

Kilde: Nationalmuseet

Den ældste kendis på listen kan fortælle, at mavebluser ikke er en ny dille. De var også trendy for 3.500 år siden.

Egtvedpigen er et af de mest kendte lig i Danmarks historie. I bronzealderen blev hun begravet i en høj lidt uden for Vejle – den ligger ved Egtved by. Der blev hun begravet cirka 1.370 år før vores tidsregning i en kiste bygget af egetræ.

Man fandt kisten for 100 år siden. Man kan stadig se lidt af hende, blandt andet hendes hår og tænder. Tænderne viser, at hun var 16-18 år, da hun blev begravet. Og hun var ikke bange for at vise sin navle frem.

Nationalmuseet, hvor hun ligger i dag, skriver på Facebook:

”Vi skulle hilse fra Egtvedpigen og sige, at hun også går med mavebluse. Hun ligger herinde hos os på Nationalmuseet i sin egetræskiste i en af Europas ældste crop tops og forholder sig ellers helt i ro.”

”Så maveblusen er mildest talt ikke en ny opfindelse, men nærmere den mest udbredte påklædning for de rigeste i bronzealderen.”

Her kan du se hendes outfit, som i øvrigt også bestod af en kort, gennemsigtig nederdel:

Hvad mener du?

Hører croptops til i skolen?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...