Identitet

Italiensk fodbold kæmper mod racisme – med billeder af aber

Klubben Inters belgiske angriber, Lukaku, er en af dem, som har oplevet racisme i Italien.

Foto: Filippo Monteforte/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


18 december, 2019Italiensk fodbold vil kæmpe mod racisme med malerier af aber. Det må være en syg joke, mener organisation.

Vi er snart i år 2020. Og utroligt nok findes der stadig racisme i verden. Ikke mindst i fodboldens verden.

Problemet er særligt stort i Italiens bedste fodboldrække, Seria A. Her har der været flere episoder i år, hvor fans har råbt abe-lyde mod sorte spillere. Det er blandt andet gået ud over spillerne Romelu Lukaku fra klubben Inter og Mario Balotelli fra klubben Brescia. Læs mere om den episode her.

Derfor har den italienske liga forsøgt at gøre noget ved problemet. Og hvordan kæmper man mod abelyde mod spillerne? Man laver tre malerier af aber med teksten “nej til racisme.”

Det er i hvert fald hvad folkene bag den italienske liga, har gjort. Og det er langt fra alle, som synes, at det er verdens bedste idé.

Se malerierne af aberne her.

Hvad siger kritikerne?

Fare, som er en organisation, der kæmper mod racisme, mener, at der må være tale om en syg joke.

”Igen gør italiensk fodbold verden målløs. I et land, hvor myndighederne har fejlet i at håndtere racisme uge efter uge, har Serie A sat gang i en kampagne, der ligner en syg joke,” skriver de på Twitter ifølge DR.

Også flere af de store italienske fodbold-klubber har været ude på Twitter for at tage afstand fra kampagnen.

Blandt andre AC Milan.

”Kunst kan være kræftfuldt, men vi er stærkt uenige med brugen af abebilleder i kampen mod racisme. Vi er overraskede over den totale mangel på konsultation,” skriver den italienske fodboldklub AC Milan på Twitter.

Klubben AS Roma, fra Italiens hovedstad Rom, er heller ikke begejstret for den nye kampagne.

”AS Roma var meget overraskede over at se en antiracisme kampagne med malerier af aber på de sociale medier i dag. Vi ved, at ligaen prøver at gøre noget ved racisme, men vi mener ikke, at det her er den rigtige måde at gøre det på,” skriver de.

Hvad siger kunstneren?

Kunstneren der har malet billederne, Simone Fugazotti, siger, at folk må mene, hvad de vil.

”Jeg maler aber som en metafor for mennesker. Jeg vender det her tilbage mod racisterne, for vi har alle været aber tidligere. Så jeg har malet en abe fra den vestlige verden, den asiatiske og den sorte abe,” forklarede Simone Fugazotti ved pressemødet ifølge DR.

Han fortæller også, at han ikke regnede med, at billederne ville blive et problem. Men at han selvfølgelig lytter til kritikken.