Politik

Hvornår har man voldtaget nogen? Ny lov kan være på vej

1.079 voldtægter blev anmeldt til politiet i 2018. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


20 februar, 2020Eksperter anbefaler at ændre loven om voldtægt i Danmark. Den skal lægge vægt på, om begge personer frivilligt havde sex – eller ej.

Hvornår er noget en voldtægt?

Skal der være blå mærker og rifter på offeret? Skal voldtægtsmanden have truet med en pistol – eller med tæsk? Skal offeret have sagt klart og tydeligt ”Nej”? Eller skal begge personer have sagt klart og tydeligt ”Ja”?

Den slags spørgsmål har fyldt meget i medierne i de senere år. Her har eksperter, politikere og ofre for voldtægt diskuteret, om den danske lov om voldtægt skal ændres. Nu anbefaler et hold af eksperter, at loven skal laves om, skriver DR.

Sex uden samtykke

I disse ni europæiske lande er loven om voldtægt baseret på samtykke. Det vil sige, at hvis ikke begge personer har sagt frivilligt ja til at have sex, så er det voldtægt.

  • Sverige
  • Storbritannien
  • Irland
  • Island
  • Tyskland
  • Belgien
  • Ukraine
  • Luxembourg
  • Cypern

Kilde: Amnesty International

Anbefalingen kommer fra Straffelov-rådet – et udvalg af eksperter, som rådgiver om den slags love, hvor forbrydere kan blive straffet med fængsel.

Hvad vil eksperter have ændret i loven?

Den voldtægtslov, vi har i dag, er paragraf 216 i straffeloven.

Loven siger, at man har voldtaget nogen, hvis man har tvunget sig til samleje – det kan være med vold eller trusler om at gøre noget voldeligt. Man har også voldtaget nogen, hvis den anden person er i en tilstand, hvor han eller hun ikke kan sige nej – for eksempel, hvis personen er meget fuld eller høj på stoffer. Hvis man bliver dømt skyldig i voldtægt, kan man få op til otte års fængsel.

Men nu har Straffelovrådet vurderet 667 sager, hvor personer er blevet dømt for voldtægt. Og eksperterne i rådet er kommet frem til, at loven skal laves om. I stedet for at fokusere på tvang, skal den fokusere på frivillighed.

Begge personer skal frivilligt gøre klart, at de har lyst til at have sex – ellers er det en voldtægt. Når man siger ja tak til at have sex, kalder man det også at give sit samtykke.

Hvad mener politikerne?

Straffelovrådets anbefaling er sendt til justitsministeren Nick Hækkerup fra Socialdemokratiet. Justitsministeren er blandt andet ansvarlig for den slags love, hvor forbrydere kan blive straffet med fængsel.

Nick Hækkerup fortæller til DR, at Socialdemokratiet støtter eksperternes forslag. Han vil også gerne have en ny lov om voldtægt:

”Hvis ikke der er tale om frivillighed fra begge parters side, så er der tale om voldtægt. Seksuelle overgreb kan godt ske uden fysisk tvang og trusler eller med blå mærker som beviser.”

Der er dog lang vej igen, før Straffelovrådets forslag kan blive til virkelighed. Til april kan justitsministeren være klar med et lovforslag – derefter skal han overbevise et flertal af politikerne i Folketinget om at stemme ja til forslaget.

Men måske bliver det nemt. For partierne Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti (SF), Radikale Venstre, Konservative og Venstre har alle talt om, at en lov om voldtægt baseret på frivillighed og samtykke er en god idé, skriver Berlingske.

Læs mere om, hvor meget en lov skal igennem, før den kan blive til virkelighed, her.