Identitet

”Hudfarvet” perle får et nyt navn, efter firmaet fik en mail

Den "hudfarvede" perle fra firmaet Hama minder om farven på kaktussens venstre blomst.

Foto: Fallon Michael/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


25 juni, 2020Er lyserød det samme som ”hudfarvet”?

Farve-blyanter, strømpe-bukser, under-tøj og creme. Der er mange produkter, som kaldes ”hudfarvet”.

Men hvad vil det egentlig sige? Menneskers hud kommer i mange forskellige farver – også sorte og brune.

Nu har et firma, der laver perler til perle-plader, besluttet at give deres ”hudfarvede” perle et nyt navn, skriver TV2. Firmaet hedder Hama, og det ligger på Mors i Nordjylland.

Beslutningen blev taget, efter Hama fik en mail. Den var fra Lisbeth Lauritsen, som har tre børn og er politiker i byrådet i Aalborg. Hun mente, det var ”uretfærdigt”, at perlen blev kaldt hudfarvet:

”Jeg sendte mailen, fordi jeg undrer mig, når jeg laver perleplader med mine drenge, og de så spørger efter den hudfarvede og får en farve, der er en nuance af lyserød,” siger hun til TV2.

Hama sagde ja til at ændre navnet med det samme. Så nu kommer perle-fave nummer 26 i stedet til at hedde ”mat rosa”.

Debatten om racisme raser

Den seneste måned har været fyldt af diskussioner om racisme. Tusindvis af mennesker har demonstreret mod racisme i byer over hele verden. Den 7. juni gik hele 15.000 mennesker på gaden i København for at protestere mod racisme – se, hvordan det så ud her.  

Demonstrationerne startede, efter en video gik viralt den 25. maj. Her kunne man se, hvordan den sorte amerikaner George Floyd mistede livet, efter den hvide politi-betjent Derek Chauvin pressede sit knæ mod hans hals i næsten ni minutter. Tre andre betjente så på uden at gøre noget. Læs mere om sagen her.

George Floyds død har startet en stor debat om, hvad racisme er – og om det er et stort problem i Danmark eller ej. Netop det spørgsmål, skabte tirsdag et stort skænderi mellem politikerne i Folketinget. Se, hvad de skændtes om her.

Hama er ikke det eneste firma, som ændrer et navn for at undgå racisme. I denne uge blev det besluttet, at den amerikanske is Eskimo Pie skulle have et nyt navn og design – læs mere om det her.

Hvad mener du?

Er det forkert, at en lyserød perle kaldes ”hudfarvet”?

Indlæser ... Indlæser ...