Politik

Betyder hudfarven noget? Det spørgsmål fik politikerne til at skændes vildt i går aftes

Pia Kjærsgaard, som er tidligere formand for Dansk Folkeparti, var på vej til at smutte hjem. Men så vendte hun om for at sige, at der ikke er racisme i Danmark.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


23 juni, 2020



Er racisme et stort problem i Danmark? Det var politikerne ikke enige om, da de holdt afslutnings-debat i Folketinget i går.

Hvad er afslutningsdebatten?

  • Før sommeren holder politikerne en stor debat i Folketinget.
  • Statsministeren starter med at holde tale. Bagefter får alle partier lov til at holde tale.
  • Debatten varer i mange timer, og alle emner er tilladt.
  • Politikerne går ikke på sommer-ferie efter debatten. Der er stadig møder i Folketinget.  

Corona. EU. Skat.

Det var bare nogle af de mange emner, som politikerne diskuterede i går, da der var afslutnings-debat i Folketinget.

Afslutningsdebatten er en utrolig lang dag med taler og diskussioner i Folketings-salen, der startede klokken 9 om morgenen og sluttede efter midnat.

Afslutningsdebatten kunne man se live på Folketingets egen hjemmeside.

Men det emne, som for alvor fik politikerne til at skændes, var racisme.

Hvorfor taler politikerne om racisme lige nu?

Der har været demonstrationer mod racisme over hele verden de seneste uger. Demonstrationerne er en reaktion på, hvad der skete i den amerikanske by Minneapolis den 25. maj.

Her døde den sorte mand George Floyd, efter den hvide politi-betjent Derek Chauvin pressede sit knæ mod hans hals i næsten ni minutter. Imens så tre andre betjente på uden at gøre noget – læs mere om sagen her.

Mange så George Floyds død som et tegn på, at det amerikanske politi behandler sorte dårligere end hvide. Det har fået massevis af amerikanere til at protestere mod racisme.

Protesterne har spredt sig til mange andre lande, blandt andet Danmark. Over 15.000 mødte op til demonstration i København den 7. juni.

Siden er det blevet diskuteret, om vi har racisme i Danmark. For nyligt viste en måling, at halvdelen af dem, der bor i Danmark, ikke mener, at racisme er et udbredt problem i vores land.

I går aftes nåede debatten ind i Folketinget.

Hvem mener, at der er racisme i Danmark?

Pernille Skipper, som er partiet Enhedslistens politiske leder, sagde sådan her, da hun holdt talte til afslutningsdebatten i går:

”Der er noget, der trænger til at blive sagt fra den her taler-stol: Jo, der findes racisme i Danmark.”

Hun nævnte også nogle eksempler. Brune mennesker i Danmark har større risiko for at blive stoppet af politiet. Større risiko for at blive afvist på et diskotek. Og hvis man har et navn, der lyder arabisk, kan man ende med at skulle sende 50 procent flere ansøgninger for at få et job.

Senere tog politikeren Sikander Siddique ordet. Han er tidligere medlem af partiet Alternativet, men nu er han med i bevægelsen Frie Grønne Stemmer.

Han fortalte om sine egne oplevelser med en brun hud-farve i Danmark.

”Når nu den knægt, som nogle betjente kaldte en abekat, står her, så kan alt lade sig gøre. Det er den positive tolkning, men er det den rigtige?”

”Sandheden er desværre et rungende nej. Man er bagud på point fra start. Vi brune danskere er stadig under-repræsenteret i Folketinget og i magt-positioner generelt. Vi oplever som mange minoriteter diskrimination og systematisk racisme.”

Han sluttede sin tale af med at bede om, at hele Folketinget holdt et minuts stilhed til ære for George Floyd. Det fik han lov til.

Du kan se Pernille Skippers tale her.

Hærværk mod en jødisk kirkegård. Mennesker der bliver spyttet på. At blive frasorteret til et job, fordi dit navn…

Slået op af Pernille SkipperMandag den 22. juni 2020

Hvem er er uenige i budskaberne?

Kristian Thulesen Dahl, som er formand for Dansk Folkeparti, var ikke enig i Pernille Skippers budskaber. Han kaldte hendes tale for en ”nedladende karakteristik af det danske samfund”.

Pia Kjærsgaard, som er den tidligere formand i Dansk Folkeparti, var på vej ud af salen. Men så hørte hun Pernille Skippers tale og drejede om på hælen.

”At påstå, at der er racisme i Danmark, falder mig anstødeligt. Er der nogen, der overskrider en grænse? Ja. Men racisme? Nej,” siger hun.

Men det var især Sikander Siddiques tale, som skabte skænderi. Han fik kritik fra mange andre politikere, efter han brugte sin tale-tid på at holde stilhed for George Floyd.

Lars Boje Mathiesen fra partiet Nye Borgerlige mener ikke, at ens hudfarve har noget at gøre med ens muligheder i livet:

”Jeg synes, det er dybt skammeligt, hvad der foregår fra taler-stolen lige nu. Jeg bliver dybt provokeret af, at fordi man er nået til et sted, så har man gjort det på baggrund af hudfarve eller ej,” siger han.

”Jeg kommer selv fra kår, der ikke var lette. Forældre, der var misbrugere. Stamme-problemer. Alt muligt andet, som jeg har kæmpet mig igennem, Skulle jeg have opnået de ting på grund af min hudfarve. Skulle jeg føle mig hævet over noget på grund af hudfarve?”

Hvad mener du?

Er racisme et stort problem i Danmark?

Indlæser ... Indlæser ...