Videnskab

Har du set en hval med 4 ben? Ny forhistorisk hval fundet i Egypten

Fayom-ørkenen i Egypten bliver også kaldt Hval-ørkenen på grund af de mange hval fund.

Foto: Adham Ayyat/Unsplash

Nanna Hein


6 september, 2021Resterne af en noget usædvanlig hval er blevet fundet i Egypten.

For cirka 43 millioner år siden levede der højst sandsynligt en anden type hval end de store kæmper, vi kender i dag. 

Forskere har nemlig fundet skelettet fra en hval med fire ben. Hvalen kunne altså både leve på lands og til vands. Sådan skriver Videnskab.dk

En dødsgud 

Den forhistoriske hval var lidt af et rovdyr. Den har været omkring tre meter lang og var en dygtig svømmer. Men udover at kunne jage i vand har den på grund af de fire ben også kunnet jage bytte på land. Den havde også kraftige kæber og kunne spise både krokodiller og hvalunger. 

På grund af dens udseende har forskerne valgt at opkalde hvalen efter den egyptiske dødsgud Anubis. På malerier og statuer har Anubis nemlig et hoved som en sjakal. Og hvalens hoved ligner det lidt. Derfor har den firbenede hval fået navnet Phiomicetus Anubis eller bare P. Anubis. Det betyder Hval Anubis.

“Jeg tror, den var dødsguden for mange af de dyr, som levede side om side med den.” Sådan forklarer Abdullah Gohar navnet i en pressemeddelelse til LiveSience. Han er studerende på Mansoura University i Egypten og har været med til at finde resterne af P. Anubis.

Vandrende hvaler

Selvom vi i dag kender hvalerne fra havet, så har de ikke altid boet der. Faktisk har hvalerne tidligere været landdyr. Men for cirka 50 millioner år siden begyndte de at udvikle sig til amfibiske dyr.

Et amfibisk dyr er et dyr, der lever på land såvel som i vand. Senere er hvalen så endt med at blive nede i vandet. Ifølge forskerne hjælper dette fund dem med at forstå, hvordan skiftene fra landdyr til amfibisk dyr til vanddyr er foregået.  

P. Anubis er fundet i Fayum Oasen i Egypten, hvor man tidligere har fundet rester flere andre forhistoriske dyr. Blandt andet en anden type hval, vis unger man regner med, P. Anubis har jaget og spist.

Men P. Anubis er faktisk slet ikke den første firebenede hval, der er blevet fundet. For bare to år siden fandt forskere i Peru knogler fra en anden hval med fire ben og en hale uden finne. Den minder mere om en odder i udseende end en klassisk hval. Denne type hval skulle også have levet for omkring 43 millioner af siden. 

LÆS OGSÅ: Død i 24.000 år – nu lever den igen