Videnskab

Død i 24.000 år – nu lever den igen

Rusland er det sted i verden med det største område af permafrost

Foto: Egidijus Babelis/Shutterstock

Peter Hermann


11 juni, 2021



Efter 24.000 år i dvale er et dyr blevet vækket til live. Dyret er et hjuldyr og under tre millimeter langt. Det blev fundet i Sibirien i Rusland.

Dybt nede i isen er et hjuldyr blevet fundet og bragt til live af russiske forskere. Det har ligget i dvale i 24.000 år, men er nu vækket til live. Hjuldyret har endda klonet sig selv. Det betyder at, det ikke har taget skade af at være frosset ned. Det er første gang nogensinde, at et dyr har overlevet så længe, og fundet vækker stor opsigt verden over. Nu prøver forskere at lære mere om dyrets teknik til at overleve. Det skriver TV2.

Hjuldyret blev fundet ved, at forskere borede 3,5 meter ned igennem isen i Sibirien i Rusland. Her lå hjuldyret i permafrost. Permafrosten blev boret op i store aflange rør og blev tøet op. Fundet er med til at holde gang i jagten på det evige liv.

Martin Vinther, der er dansk forsker, siger til TV 2:

“Det russiske fund rykker på den fundamentale definition for liv.”

Nu begynder jagten på at besvare spørgsmålet: Hvad kan vi mennesker lære af hjuldyrets evne til at overleve? Hvis man finder ud af hjuldyrets hemmelighed, kan vi måske gøre det samme for at redde menneskers organer.

Om permafrost

Permafrost er et område, hvor temperaturen ved jorden er under frysepunktet i mere end to år. Permafrost indeholder store mængder bakterier og organisk materiale.

  • Over 20 procent af jordens overflade kaldes permafrost. Det største område ligger i Rusland.

  • I Sibirien og Canada kan permafrosten være mere end 700 meter tyk.

  • Hvis man lagde bakterierne fra et kilo permafrost på en lang linje, ville den være 1.000 kilometer lang.

Hvad er et hjuldyr?

Hjuldyr er mikroorganismer, der lever i ferskvand. Mikroorganismer er meget små dyr, der bliver mellem 0,04 og 3 millimeter.

Hjuldyr har flere celler og organer. De har for eksempel både en mave, tarme og en hjerne.

Forskere kalder hjuldyr for ekstremofile. Det vil sige, at de kan overleve under ekstreme forhold. De overlever ved at gå i en dvale, som man kalder “skjult liv”. Når hjuldyr går i dvale, tørrer de ud, så de ikke ødelægges af frost. Det skriver Videnskab.dk.

Hjuldyr er særligt interessante, fordi de kan formere sig uden at have sex. De lægger æg, som de selv befrugter. Det er det samme, der er sket, da det 24.000 år gamle hjuldyr klonede sig selv.

Sådan ser et hjuldyr ud:

LÆS OGSÅ: Selvlysende blæksprutter og små bjørnedyr sendes ud i rummet