Identitet

Flere unge og uvaccinerede bliver indlagt med corona

Ældre er bedre til at få taget deres vacciner end unge.

Foto: Steven Cornfield/Unsplash

Nanna Hein


17 august, 2021Flere af dem, som bliver indlagt med corona, er unge. Og noget tyder på, at grunden er manglende vaccination. 

Antallet af danskere, der er vaccinerede, stiger dag for dag. Og antallet af indlæggelser på grund af coronavirus falder. Men der er sket en ændring i, hvem der bliver indlagt på de danske hospitaler. Sådan skriver DR. 

I starten af pandemien var det de ældre, der lå på hospitalsgangene. Nu er det i højere grad de unge, som bliver indlagt på grund af coronavirus.

Og fælles for de unge, som havner på hospitalet, er, at de ikke er blevet vaccineret. I starten af august var 63 procent af de indlagte med coronavirus under 50 år. 18 procent var i aldersgruppen 20-29 år, og 13 procent var børn under 10 år. 

Hvem har ikke fået vaccinen?

På trods af at alle danskere nu er blevet inviteret til vaccination, så har flere unge alligevel ikke fået enten bestilt tid eller færdiggjort deres vaccination. Og det er netop de ikke-vaccinerede unge, der bliver indlagt med corona. 

”Det er ofte yngre, der groft sagt ikke har fået nosset sig sammen til lige at få vaccinen,” fortæller Gitte Kronborg til DR. Hun er overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital. 

Den gruppe, hvor færrest indtil videre er blevet vaccineret, er de 20-29 årige. Men det er vigtigt, at de også får deres vaccination. Hvis ikke de 20-29-årige får vaccinen, regner Sundhedsstyrelsen med, at 25-40 ud af 1.000 i den aldersgruppe vil blive indlagt.

En anden god grund til at få stikkene er, at vaccinen også beskytter andre mod virus.

Hvordan skal det gøres lettere at blive vaccineret?

Problemet med at få de unge vaccineret vil de danske regioner nu gøre noget ved. De vil gøre det endnu lettere for unge at få deres første og andet stik. Det gælder blandt andet i Region Sjælland, hvor man i denne uge er begyndt at lave pop-up vaccinationscentre.

Centrene kommer ud til forskellige uddannelser og skoler, så de unge hurtigt og let kan blive vaccineret. Tilbuddet er især lavet for at få de 18-25-årige vaccineret.

”Vi vil gerne række ud til de unge og møde dem der, hvor de er. Mange unge er i gang med at tage en uddannelse og for at gøre det så let som muligt for dem at blive vaccineret, vil vi nu rykke vaccinationsindsatsen ud på uddannelsesstederne,” lyder det fra Heino Knudsen. Han er regionsformand i Region Sjælland.

LÆS OGSÅ: Venstre vil gøre e-sport til valgfag i skolen