Online

Flere og flere modtager dødstrusler online

I 2020 blev der anmeldt 5.588 dødstrusler.

Foto: Marek Piwnicki /Pexels

Nanna Hein


21 marts, 2022



Antallet af dødstrusler er fordoblet siden 2015.

”Du burde skydes”, og ”Pas hellere på, at jeg ikke finder dig” er bare et par eksempler på nogle af de hårde beskeder, som man kan finde online. De voldsomme beskeder kan både findes i kommentarspor og i private samtaler.

Den slags beskeder kan også kaldes for trusler, og hvis det er en trussel på livet, kaldes det for en dødstrussel.

Faktisk er der sket en stigning af dødstrusler både online og offline. Det viser en ny undersøgelse. Undersøgelsen er lavet af Center for kriminalitetsanalyse for Det Kriminalpræventive Råd.

Trusler online

Lov om trusler

  • For at blive straffet for en trussel skal personen, som bliver truet, frygte for sit eller andres liv og helbred.
  • Hvis man bliver dømt for trusler, kan det straffes med en bøde eller op til to års fængsel. Det er forskelligt fra sag til sag, hvor hård straffen er.
  • Cirka hver tredje sag om trusler ender med en bøde.

Kilde: Hviids advokater.

Siden 2015 er der næsten sket en fordobling i anmeldelser af dødstrusler. I 2015 blev der anmeldt 2.971 dødstrusler. I 2020 var antallet af anmeldelser oppe på 5.588.

Langt de fleste trusler sker, når folk står ansigt til ansigt med hinanden. Men antallet af trusler, som sker, når folk skriver til hinanden, er siden 2015 blevet markant større. I 2015 var det kun fem procent af de dødstrusler, som blev anmeldt, der var blevet skrevet online. I 2020 var det tal steget til 15 procent.

Ifølge Ingrid Soldal Eriksen kan stigningen i dødstrusler online skyldes, at folk godt kan glemme, hvor alvorligt det, de skriver faktisk, er. Ingrid Soldal Eriksen er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

”Der er højst sandsynligt mange, der ikke tænker over, at hvis man truer nogen på livet over nettet, så er det lige så alvorligt og ulovligt, som hvis man gør det direkte til folks ansigt. En dødstrussel er en dødstrussel, uanset om man truer folk på gaden, derhjemme eller på nettet. ” Sådan siger Ingrid Soldal Eriksen i en pressemeddelelse.

Flere anmeldelser

Grunden til stigningen i antallet af dødstrusler kan højst sandsynligt være, at flere anmelder det, hvis de får en trussel.

Men faktisk er antallet af anmeldelser om dødstrusler ikke det eneste, der er steget markant siden 2015.

Ifølge undersøgelsen er både antallet af anmeldelser om vold og trusler mod offentligt ansatte og voldtægter fordoblet fra 2015 til 2020.

Antallet af anmeldelser om afpresning er femdoblet over samme årrække. Den store stigning i anmeldelser om afpresning skyldes de mange sager om digital afpresning. Afpresning kan for eksempel være, hvis en person tvinger dig til at gøre noget, som du ikke har lyst til. Men hvis du ikke gør det, som personen siger, du skal, så vil personen måske dele nogle oplysninger om dig, som du ikke vil have delt.

Hvis du modtager en dødstrussel, skal du kontakte politiet. Det kan du enten gøre på telefon 114 eller ved at gå ned på den nærmeste politistation. Du kan finde flere oplysninger om anmeldelser af vold her.

LÆS OGSÅ: Fest og ballade eller pisk og fængsel: Hvordan ser andre lande på alkohol?