Kultur

Fest og ballade eller pisk og fængsel: Hvordan ser andre lande på alkohol?

Danskere over 15 år drikker i gennemsnit 9,1 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 600 øl.

Foto: Julia Nastogadka/Unsplash.

Julius Christiansen Tromholt


17 marts, 2022



Mennesket har stort set altid drukket alkohol. Det kan både være sjovt og farligt at drikke. Derfor har forskellige lande et meget forskelligt syn på alkohol.

”Det er længe siden. Skal vi ikke snart drikke en øl?”

Det er ikke unormalt at få sådan en besked fra en ven. Alkohol fylder nemlig meget i den danske kultur. Når vi skal fejre noget, så drikker vi. Hvis vi har slået op med en kæreste, så drikker vi. Når vi skal mødes med en gammel ven, så drikker vi.

Alkohol kan sætte gang i en fest. Man bliver mere afslappet, social og kan tale om nogle andre ting, end man plejer.

Men alkohol er også farligt, hvis man får for meget. Mange har nok prøvet at blive lidt for fuld. Måske faldt man på cyklen på vej hjem. Eller kom til at have sex med den forkerte.

I værste tilfælde kan man dø af for meget alkohol. Flere end tre millioner mennesker i verden dør hvert år på grund af alkohol. Det viser tal fra WHO, som er en organisation, der skal sikre sundhed over hele verden.

Derfor bliver alkohol ofte diskuteret. Hvor gammel skal man være, før man må købe det? Hvem skal have lov til at sælge det? Må man overhovedet drikke det?

Hvordan man ser på alkohol, er meget forskelligt rundt omkring i verden.

Vi har samlet nogle af de steder, hvor folk ser anderledes på alkohol end i Danmark.

USA

I USA er man mere striks i forhold til alkohol, end vi er i Danmark. Du må først købe alkohol, når du er 21 år. Det er en af de højeste aldersgrænser i verden.

Reglerne bliver håndhævet rimelig strengt. Så du kan ikke gå på en bar eller et diskotek, før du er blevet 21 år.

Og så er det i de fleste stater ulovligt at drikke på gaden og andre offentlige steder, som for eksempel i en park eller på stranden. Du får en bøde, hvis du bliver taget med en øl i hånden.

Derfor kan man ofte se amerikanere gemme deres øl eller spiritus i en brun papirspose. Det har du sikkert set på film.

Enkelte steder er det dog tilladt at drikke alkohol på gaden. Blandt andet i fest og spillebyen Las Vegas. Her har de nogle ret unikke regler.

Du må nemlig gerne drikke på gaden, så længe du bevæger dig. Du må altså ikke sidde på en bænk og drikke. Du må heller ikke drikke for tæt på en kirke, skole eller et hospital. Og så er det forbudt at drikke offentligt af en dåse eller noget lavet af glas. Det skal altså være i en plastikkop.

Vidste du at?

Faktisk har det ikke altid været lovligt at drikke alkohol i USA. Fra 1920-1933 var det forbudt at drikke alkohol i hele USA. Den periode kalder man for forbudstiden.

Man mente, at alkohol og druk skabte kriminalitet og fattigdom. Og man håbede, at arbejderne i landet ville blive mere effektive uden alkohol.

Men folk drak stadig. De gjorde det bare i smug. Flere lavede deres egen alkohol derhjemme. Det kalder man for hjemmebrænding. Der opstod også flere hemmelige kroer og barer, hvor man kunne komme ind og få slukket tørsten.

Flere gangstere begyndte også at smugle spiritus. Den mest berømte var Al Capone, som havde base i byen Chicago.

Man finder stadig skjult alkohol nogle gange i USA. I 2019 fandt et par arbejdere 10 flasker whisky skjult i væggen i et gammelt hus, som de skulle renovere. Flaskerne var over 100 år gamle og var blevet gemt under forbudstiden. Se en video af fundet her.

Muslimske lande

I mange muslimske lande er det forbudt at drikke alkohol på grund af religion. Det er nemlig ikke tilladt for muslimer at drikke alkohol. Det står i muslimernes hellige bog, Koranen.

Alkohol i muslimske lande

I disse lande er det ulovligt at drikke eller være i besiddelse af alkohol. Det er ulovligt på grund af religionen islam.

  • Afghanistan
  • Bangladesh (kun ulovligt for muslimer)
  • Iran
  • Kuwait
  • Libyen
  • Maldiverne (ulovligt for dem, der bor der)
  • Mauretanien
  • Pakistan (kun ulovligt for muslimer)
  • Qatar (kun ulovligt for muslimer)
  • Saudi-Arabien
  • Somalia
  • Sudan (kun ulovligt for muslimer)
  • Yemen

Kilde: Worldpopulationreview.com.

Her står skrevet, at man ikke må forgifte sin krop – for eksempel med alkohol. Det kan nemlig sløre dit sind og få dig til at glemme Gud og at bede. I visse muslimske tekster står der, at man skal holde sig fra selv små mængder af alkohol. Derfor vil visse muslimer også undgå mad, medicin og parfume, som kan indeholde alkohol.

Flere muslimer drikker dog alligevel. De gør det bare sjældent og i smug. I flere af de muslimske lande, hvor alkohol er forbudt, kan man kun købe alkohol på hotellerne. Her bor turisterne nemlig – og de vil gerne have alkohol.

Hvor let det er at skaffe alkohol i den muslimske verden, er meget forskelligt fra land til land.

Saudi-Arabien og Kuwait har nogle af verdens strengeste regler for alkohol. Her er alt alkohol forbudt – også på hotellerne. Og straffen er hård, hvis du drikker det.

I Saudi-Arabien kan man blive straffet med lang tid i fængsel, hvis man drikker, sælger, laver eller er i besiddelse af alkohol. Tidligere kunne straffen, udover fængsel, også være at blive pisket offentligt. Men det blev ændret i april 2020.

I Kuwait kan man få op til 10 års fængsel, hvis man sælger alkohol. I begge lande kan udlændinge, der drikker, blive vist ud af landet.

Det er meget svært at skaffe alkohol i de to lande. Enten brygger folk det derhjemme, eller også kan du købe det meget dyrt på det sorte marked. Det betyder, at det bliver solgt ulovligt.

I Saudi-Arabien kan man i stedet få Saudi-champagne. Det er juice med bobler i.

Her er billeder af folk, som har forsøgt at smugle alkohol ind i Saudi-Arabien:

Her er alkohol skjult i falske kasser:

Her er øl forklædt som Pepsi:

Vidste du at?

Mennesker har stort set altid drukket alkohol. Man har fundet 13.000 år gamle spor fra en ølagtig drik i Israel.

Man ved også, at kineserne bryggede øl for cirka 8.000 år siden.

Men den ældste opskrift på alkohol, som man har fundet, blev fundet i landet Mesopotamien, som i dag hedder Irak. Her har man fundet en 3.900 år gammel opskrift på øl.

Ordet alkohol stammer også fra den arabiske verden. Al Kohl er arabisk og blev brugt om et sort pulver, som kvinder brugte til at farve deres øjenlåg. Altså en eyeliner.

I 1500-tallet blev ordet brugt i det engelske sprog til at beskrive enhver form for fint pulver. Senere brugte man også ordet om væsker, som var skabt ved destillering. Det er en metode til at adskille to eller flere stoffer ved at koge dem. Det er blandt andet sådan, at man laver stærke alkoholiske drikke.

I 1700-tallet var alle de tidligere betydninger af ordet glemt, og man brugte nu kun ordet om sprit – altså om alkohol.

Sverige

Vi sammenligner os ofte med vores naboer i Sverige. Men i forhold til regler om alkohol, så er vi faktisk ret forskellige.

En undersøgelse viser, at 32 procent af eleverne i 9. klasse i Danmark havde været fulde indenfor den seneste måned. Det højeste tal i hele Europa. I Sverige var det ni procent. Det er det laveste nogensinde målt i Sverige. Undersøgelsen er lavet af Vidensråd for Forebyggelse i 2019.

Måske skyldes det de meget forskellige alkoholregler i de to lande.

I Danmark må man nemlig købe alkohol på op til 16,5 procent, fra man er 16 år. I Sverige skal man være 18 år for at købe alkohol i supermarkedet. Og supermarkedet må ikke sælge alkohol på over 3,5 procent.

Hvis man skal have fat i noget stærkere, så skal man ind i butikker, som hedder Systembolaget. Det er forretninger, som er ejet af den svenske stat. Det er altså kun staten, som må sælge stærk alkohol. Og man skal være 20 år for at handle i forretningen.

Det er også forbudt at sælge alkohol til fester i gymnasiet i Sverige. Og man må ikke drikke offentlige steder. Så kan man få en bøde og få taget sit alkohol.

Vidste du at?

Vores svenske naboer har altid været glade for alkohol.

I slutningen af 1800-tallet havde den svenske stat længe prøvet at bekæmpe problemet med alkohol i befolkningen.

I 1905 gik staten derfor ind og overtog salget af alkohol. Nu var det derfor kun staten, som måtte sælge alkohol.

I 1917 overvejede staten at gøre det forbudt at drikke alkohol. Men man endte med et system, hvor udvalgte måtte købe en begrænset mængde alkohol hver måned. Det kaldes for Brattsystemet. Men alle kunne ikke købe lige meget. Man skulle bruge en lille bog for at købe alkohol. Den hed en motbok.

Her stod, hvor meget man havde tilladelse til at købe hver måned.

Man skulle ansøge om at få bogen. På den måde kunne staten bestemme, hvem der måtte drikke – og hvor meget de måtte drikke.

Hvis du havde styr på dit liv og et godt job, så kunne du få lov til at købe meget alkohol. Hvis du ikke havde et job eller var i økonomiske problemer, så kunne du slet ikke få en motbok.

Det system havde man helt indtil 1955. Her oprettede man det system, som man stadig har i Sverige i dag, hvor det kun er staten, som må sælge alkohol på over 3,5 procent.