Økonomi

Flere fly-selskaber vil ikke give dig penge tilbage – men det skal de

Fly-selskaberne kæmper for at overleve under corona-krisen.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


30 april, 2020Hvis dit fly er aflyst, så har du krav på at få pengene tilbage. Det siger reglerne i EU.

Mange havde bestilt fly-billetter til en lækker påske- eller sommer-ferie.

Men det fik corona-krisen sat en stopper for. Man kan nemlig slet ikke rejse lige nu. Derfor er de fleste fly blevet aflyst.

Men hvad gør man så, når man har købt en fly-billet, og flyet er aflyst? Nu har man lige brugt sine surt opsparede penge på en rejse, som ikke bliver til noget.

Reglerne i EU er ret klare. Hvis flyet er aflyst, så har du ret til at få pengene tilbage. Sådan er loven.

Men nu prøver flere EU-lande at lave sine egne regler. Det skriver DR.

Hvorfor gør de det?

Fly-selskaberne er meget hårdt ramt af corona-krisen. Deres forretning er gået helt i stå. Når folk ikke flyver, tjener de nemlig ikke nogen penge. Men de bruger stadig penge på blandt andet at have deres fly stående og til at give de ansatte løn. Derfor flyver pengene ud af kassen.

Nogle fly-selskaber vil gøre alt for ikke at miste flere penge.

Derfor prøver nogle at tilbyde dig en ny rejse i stedet for at give dig pengene tilbage. Det betyder, at flyselskabet kan få lov til at beholde pengene, og at du så kan bytte din billet til en rejse på et andet tidspunkt – når corona-krisen er ovre.

Men ifølge reglerne må du selv bestemme, om du vil have en ny rejse, eller om du vil have pengene tilbage. I hvert fald hvis fly-selskaberne er fra lande i EU.

Det er lande som Spanien, Grækenland, Italien og Holland, som har givet deres fly-selskaber lov til ikke at give folk penge tilbage.

Nu skal EU diskutere, hvad der skal gøres ved sagen.

Nordiske fly-selskaber er også presset

At fly-selskaberne kæmper for at overleve lige nu, kan vi også se i Danmark og resten af Norden.

Tidligere på ugen fortalte flyselskabet SAS, at virksomheden er nødt til at fyre 5.000 ansatte. Det er næsten halvdelen af alle ansatte. SAS er blandt andet ejet af den danske og svenske stat. Læs mere om det her.

Flyselskabet Norwegian er også hårdt presset. Selskabet har nemlig snart ikke flere penge tilbage. Lige nu bliver kun de allervigtigste regninger betalt. Men hvis Norwegian ikke får hjælp af den norske stat, så er der ikke flere penge tilbage i maj. Det skriver Finans.