Økonomi

Fly-selskabet SAS fyrer 5.000 ansatte

Det er dyrt for SAS at have fly stående på jorden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


28 april, 2020Fly-selskabet SAS er hårdt ramt af corona-krisen. Derfor må de nu fyre næsten halvdelen af alle deres medarbejdere. 1.700 af dem er ansat i Danmark.

En af de brancher, som er hårdest ramt af corona-krisen, er fly-branchen. Den er nærmest gået helt i stå.

Der er næsten ikke nogen, som flyver for tiden. Faktisk er der mange lande, som man slet ikke kan rejse ind og ud af lige nu.

Og det kan fly-selskaberne mærke. De tjener nemlig ikke nogen penge. Sådan er det også i fly-selskabet SAS. De bliver derfor nødt til at fyre 5.000 af deres ansatte. De har nemlig ikke råd til at have dem ansat, når firmaet ikke tjener penge. Det skriver SAS i en presse-meddelelse.

1.700 bliver fyret i Danmark

Hvad er en aktie?

  • Når man køber en aktie, køber man en lille del af et selskab. Hvis mange vil købe aktierne, stiger de i pris, og selskabet bliver mere værd. Hvis folk ikke er så interesserede i at købe aktierne, falder prisen, og selskabet bliver mindre værd.
  • Hvis man sælger en aktie på en børs til en højere pris, end man købte den for, kan man altså tjene penge.
  • Men man kan også være uheldig at købe en aktie, som falder i værdi. Og så kan man hurtigt tabe penge.

Selskabet bag SAS hedder SAS Group. Det er et aktie-selskab, som blandt andet er ejet af den danske og svenske stat. Den danske stat har 14,24 procent af aktierne. Den svenske stat ejer 14,82 procent af aktierne. De to lande ejer de to største dele af firmaet. Se, hvem der ellers ejer en del af SAS her.

Tidligere havde Norge også en del, men den er blevet solgt.

SAS er derfor et skandinavisk firma. Af de 5.000 som skal fyres, er cirka 1.700 ansat i Danmark. Resten er ansat i Sverige og Norge.

SAS havde i forvejen sendt 90 procent af alle deres medarbejdere hjem. Det svarer til cirka 10.000 ansatte. Mange af dem var også gået ned i løn. Men det har altså ikke været nok. Derfor er firmaet nødt til at fyre så mange. Det skriver DR.

Bliver først normalt om flere år

SAS regner med, at der kan gå flere år, før de igen kan flyve lige så meget, som de gjorde før corona-krisen. Det fortæller Rickard Gustafson, som er administrerende direktør i SAS, i en pressemeddelelse.

”Covid-19 har tvunget SAS til at stå over for en ny og hidtil uset virkelighed, der vil påvirke os ikke kun i de kommende måneder, men også i de kommende år,” siger Rickard Gustafson.

Normalt plejer sommeren at være vigtig for et selskab som SAS. Her flyver mange nemlig på ferie. Men i år ser det ud til at blive en corona-sommer, hvor mange må blive hjemme.

Lige nu flyver SAS kun indenrigs i de forskellige nordiske lande. Når man flyver indenrigs, så betyder det, at man bliver i landet. Det kan eksempelvis være en tur fra København til Aalborg.

LÆS OGSÅ: Nordkoreas diktator er forsvundet – er han syg eller død?