Politik

Færre eksaminer: Her er planen for 3.g og 2.hf

Alle de fag, som eleverne ikke skal til eksamen i, bliver afsluttet med årskarakterer.

Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund

Warning: Undefined array key 1 in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/themes/enfold/single.php on line 127


9 april, 2020De elever, som bliver færdige med gymnasiet og HF til sommer, skal til langt færre eksaminer end normalt.

Skal vi til eksamen til sommer? Elever i hele landet har ventet på svar i snart en måned.

Mandag den 6. april kom der så et svar fra statsminister Mette Frederiksen: De ældste elever i folkeskolen skal ikke til eksamen – men det skal 3.g’ere og 2.hf’ere.

Hun kunne dog ikke sige, præcis hvordan eksaminerne skulle foregå.

Men nu er et flertal af partierne i Folketinget blevet enige om en klar plan. Den beskrives i en presse-meddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Både 3.g’ere og 2.hf’ere får lov til at vende tilbage i skole den 15. april. Men de skal op til færre eksaminer, end de plejer.

Hvad skal der ske på gymnasiet?

Elever i 3.g på STX, HHX og HTX skal op til tre eksaminer. Normalt plejer de at skulle op til syv eller otte.

De skal alle til eksamen i skriftlig dansk, og derudover skal de til eksamen i et af deres A-niveau-fag. De skal også til mundtlig eksamen for at forsvare deres store skriftlige opgave SRP/SOP.

Men hvis de allerede har været til mundtlig eksamen i den store skriftlige opgave, skal de i stedet til en mundtlig eksamen i det fag, der ligger senest i skolens prøve-plan.

I resten af fagene kommer årskarakteren til at erstatte eksamen.

Hvad skal der ske på HF?

Elever i 2.hf skal op til fire eksaminer – to skriftlige i dansk og engelsk og to mundlige i dansk og det fag, som ligger senest i skolens prøveplan. Normalt skal eleverne til eksamen i alle fag.

Resten af fagene bliver afsluttet med årskarakterer, som bliver givet til sidst på skole-året. HF plejer ellers ikke at bruge årskarakterer.

Hvad siger elever og lærere til planen?

Både lærere og elever på gymnasierne har ønsket, at der slet ikke skulle holdes eksaminer i år. Lærerne kan ikke nå at forberede eleverne godt nok til eksamen, mener Tomas Kepler. Han er formand for Gymnasieskolernes Lærer-forening:

”Selvfølgelig skal gymnasierne genåbnes. Men vi stiller os mere end tvivlende overfor, om en sådan åbning vil være lig med et rimeligt undervisnings-miljø og en mulighed for at forberede eleverne til eksamen,” har han sagt ifølge Berlingske.

Organisationen Danske Gymnasie-elevers Sammenslutning arbejder for at sikre gode forhold for gymnasie-elever. Og her har formanden Martin Mejlgaard også ment, at eleverne slet ikke burde gå til eksamen i år.

Men han er glad for at høre om planen om færre eksaminer:  

”Vi har ikke haft det optimale forløb op mod eksamener, derfor synes vi også, at det er fair, at gymnasie-eleverne skal til væsentligt færre, fordi man ikke har haft de samme forudsætninger for at forberede sig til eksamenerne,” siger han til DR.
Fatal error: Uncaught JSMin_UnterminatedStringException: JSMin: Unterminated String at byte 138: " in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php:209 Stack trace: #0 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php(150): JSMin->action(1) #1 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php(84): JSMin->min() #2 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(236): JSMin::minify('\n\tvar overskrif...') #3 [internal function]: Minify_HTML->_removeScriptCB(Array) #4 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(103): preg_replace_callback('/(\\s*)...') #5 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/Minify/HTML.php(45): Minify_HTML->process() #6 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/wp-super-minify.php(196): Minify_HTML::minify('...', Array) #7 [internal function]: wpsmy_minify_html('...', 9) #8 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #9 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #10 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters('', Array) #11 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #12 /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-includes/load.php(1124): do_action('shutdown') #13 [internal function]: shutdown_action_hook() #14 {main} thrown in /customers/b/f/e/seismo.dk/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-minify/includes/min/lib/JSMin.php on line 209