Politik

Eksamen droppes i folkeskolen – men ungdomsuddannelserne skal stadig til eksamen

Der bliver ingen afgangsprøve for elever i 9. og 10. klasse i år.

Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


7 april, 2020Statsminister Mette Frederiksen har præsenteret planen for resten af skole-året i folkeskoler og på ungdomsuddannelser.

Hvad skal der ske med eksamen? Det spørgsmål har hængt i luften, siden statsminister Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned den 11. marts. Herefter lukkede skoler og ungdomsuddannelser nemlig også.

I går mandag fik vi endelig svar, da Mette Frederiksen holdt endnu et presse-møde klokken 20.  

Her præsenterede hun planen for, hvordan Danmark langsomt skal åbnes igen – et skridt ad gangen. Læs mere om den nye plan hos DR her.

Skoler og uddannelser er noget af det første, som skal åbne – men ikke for alle elever.

Her er planen for folkeskoler og ungdomsuddannelser indtil august.
1
Elever fra 0. til 5. klasse skal i skole

Folkeskolerne bliver åbnet for de mindste elever fra onsdag den 15. april. Elever fra 0. til 5. klasse skal altså møde i skole som normalt. Fritidshjem åbner på samme tid.

Men hverdagen bliver lidt anderledes i skolen. Eleverne skal være så meget udenfor som muligt. Og når de er indenfor, skal der være god afstand mellem dem.

2
Elever fra 6. til 10. klasse skal blive hjemme

Hvis du er blandt de ældste elever i folkeskolen, får du ikke lov til at vende tilbage til klasse-værelset. Du skal fortsætte med at få undervisning hjemmefra online.

Det betyder også, at eksaminer for 9. og 10. klasse bliver aflyst. I stedet får du årskarakterer. Og det bliver gennemsnittet af årskaraktererne, du skal bruge til at søge ind på en ungdomsuddannelse.

 

3
Elever på ungdomsuddannelser skal til eksamen

Hvis du går i 3.g på gymnasiet, handels-skole, teknisk gymnasium eller i 2. HF, så skal du til eksamen til sommer.

Uddannelserne vil åbne for de elever, som skal til eksamen for at afslutte uddannelsen. Præcis hvordan det kommer til at foregå, vides endnu ikke. Det vil regeringen nu tale med de andre partier i Folketinget om.

Hvis du ikke skal afslutte din ungdomsuddannelse i år, skal du ikke møde fysisk op i klasseværelset. Så skal du studere hjemmefra.