Politik
Færre eksaminer: Her er planen for 3.g og 2.hf
De elever, som bliver færdige med gymnasiet og HF til sommer, skal til langt færre eksaminer end normalt.
Skal vi til eksamen til sommer? Elever i hele landet har ventet på svar i snart en måned.
Mandag den 6. april kom der så et svar fra statsminister Mette Frederiksen: De ældste elever i folkeskolen skal ikke til eksamen – men det skal 3.g’ere og 2.hf’ere.
Hun kunne dog ikke sige, præcis hvordan eksaminerne skulle foregå.
Men nu er et flertal af partierne i Folketinget blevet enige om en klar plan. Den beskrives i en presse-meddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Både 3.g’ere og 2.hf’ere får lov til at vende tilbage i skole den 15. april. Men de skal op til færre eksaminer, end de plejer.
Hvad skal der ske på gymnasiet?
Elever i 3.g på STX, HHX og HTX skal op til tre eksaminer. Normalt plejer de at skulle op til syv eller otte.
De skal alle til eksamen i skriftlig dansk, og derudover skal de til eksamen i et af deres A-niveau-fag. De skal også til mundtlig eksamen for at forsvare deres store skriftlige opgave SRP/SOP.
Men hvis de allerede har været til mundtlig eksamen i den store skriftlige opgave, skal de i stedet til en mundtlig eksamen i det fag, der ligger senest i skolens prøve-plan.
I resten af fagene kommer årskarakteren til at erstatte eksamen.
Hvad skal der ske på HF?
Elever i 2.hf skal op til fire eksaminer – to skriftlige i dansk og engelsk og to mundlige i dansk og det fag, som ligger senest i skolens prøveplan. Normalt skal eleverne til eksamen i alle fag.
Resten af fagene bliver afsluttet med årskarakterer, som bliver givet til sidst på skole-året. HF plejer ellers ikke at bruge årskarakterer.
Hvad siger elever og lærere til planen?
Både lærere og elever på gymnasierne har ønsket, at der slet ikke skulle holdes eksaminer i år. Lærerne kan ikke nå at forberede eleverne godt nok til eksamen, mener Tomas Kepler. Han er formand for Gymnasieskolernes Lærer-forening:
”Selvfølgelig skal gymnasierne genåbnes. Men vi stiller os mere end tvivlende overfor, om en sådan åbning vil være lig med et rimeligt undervisnings-miljø og en mulighed for at forberede eleverne til eksamen,” har han sagt ifølge Berlingske.
Organisationen Danske Gymnasie-elevers Sammenslutning arbejder for at sikre gode forhold for gymnasie-elever. Og her har formanden Martin Mejlgaard også ment, at eleverne slet ikke burde gå til eksamen i år.
Men han er glad for at høre om planen om færre eksaminer:
”Vi har ikke haft det optimale forløb op mod eksamener, derfor synes vi også, at det er fair, at gymnasie-eleverne skal til væsentligt færre, fordi man ikke har haft de samme forudsætninger for at forberede sig til eksamenerne,” siger han til DR.