Politik

Én ting ændrer sig ikke: Studenter får også overrakt huen i år

Nogle svenske studenter har allerede fået hue på – og i Sverige må de gerne fejre dagen på restaurant.

Foto: TT NEWS AGENCY/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


6 maj, 2020Årets studenter bliver ikke snydt for en fejring, hvor de får overrakt den længe ventede hue. Det lover formanden for Danske Gymnasier.

Færre eksaminer. Ingen galla-fest. Ingen studie-tur. Måske ikke engang nogen studenter-kørsel.

Der er mange traditioner, som ændrer sig for årets studenter på grund af corona-krisen. Men én ting kan de regne med. De får en fejring, hvor de får overrakt deres studenter-huer. Det lover Birgitte Vedersø, som er formand for organisationen Danske Gymnasier, skriver DR.

“Vi kommer til at tage eleverne ind til en helt anderledes fejring, end de er vant til. Men vi lover, at vi gør det lige så festligt, som vi plejer,” siger hun til DR.

Får huen efter sidste eksamen

Corona-krisen har ændret hverdagen en hel del for de cirka 48.000 elever, som skal afslutte en gymnasial uddannelse til sommer.

Først blev de sendt hjem for at blive undervist online. Så fik de lov til at komme tilbage i skole, men med særlige regler for afstand og hygiejne. Og så blev de fleste af deres eksaminer droppet.

Elever i 3.g på STX, HHX og HTX skal op til tre eksaminer. Normalt plejer tallet at være syv eller otte. Elever i 2.hf skal op til fire eksaminer – de plejer at skulle op i alle fag.

Fordi der er færre eksaminer i år, bliver eleverne hurtigere færdige. Men nu får eleverne lov til at komme ind på skolerne i uge 26 og få en hue-ceremoni, selvom de allerede har afsluttet alle deres eksamener. Uge 26 strækker sig fra den 22.-28. juni.

Det er op til den enkelte skole at finde ud af, hvordan man kan overrække alle huerne og stadig holde afstand.

Der er allerede lagt en plan på Esbjerg Gymnasium, fortæller rektor Sune Ahrenkiel til DR. Her skal eleverne gå ind i hvert sit klasse-lokale, hvor de får karakterer fra deres tre skriftlige eksaminer. Bagefter går de ud i kantinen, hvor deres familie kan give dem hue på, og hvor skolen kan skærme af, så der bliver holdt afstand.

LÆS OGSÅ: Vild, falsk corona-nyhed går viralt – og Rusland kan stå bag