Kultur

Efter 14 år: Nu kan du igen besøge verdens ældste pyramide

Djoser-pyramiden, som ligger i Egypten.

Foto: Luis Martinez/Shutterstock

Julius Christiansen Tromholt


11 marts, 2020



Egyptens ældste pyramide er blevet restaureret. Nu er den igen åben for turister. Arbejdet har taget 14 år.

Mange tænker nok på Egypten, når de hører ordet pyramide.

De gamle egyptere er nemlig berømte over hele verden for sine store pyramider. Pyramiderne i Egypten blev blandt andet brugt som grav-kamre for de gamle faraoer – Egyptens gamle konger – eller deres koner.

Særligt berømt er den store Keops-pyramide i byen Giza, som ligger uden for Egyptens hovedstad, Kairo. Den kender de fleste. Men det er nok ikke alle, som kender Djoser-pyramiden.

Men det er faktisk verdens ældste pyramide. Det skriver mediet Al-Ahram.

De seneste 14 år har turister ikke kunne besøge den gamle pyramide. Men nu har Egyptens regering fået restaureret den, så turister igen kan få et kig ind i verdens ældste pyramide.

Hvad er Djoser-pyramiden?

Man mener, at Djoser-pyramiden blev bygget for cirka 4.700 år siden. Det gør den til Egyptens og verdens ældste pyramide.

Pyramiden ligger i området Sakkara, som ligger uden for det område, hvor Egyptens gamle hovedstad Memphis lå. Den blev bygget under kong Djoser, som blev begravet inde i pyramiden, da han døde. Man regner med, at det var hans minister, Imhotep, som var arkitekten bag pyramiden.

Pyramiden består af seks sten-lag oven på hinanden, hvor hvert lag er mindre end det nedenunder. Det kalder man for en trin-pyramide. Det nederste lag måler 121 x 109 meter. Den er i alt 63 meter høj.

Pyramiden er på UNESCOS liste over verdensarv. Det er en liste, som FN har lavet med bygninger, natur-områder eller monumenter, som er vigtige at bevare. Danmark har syv ting med på listen. Blandt andet Kronborg Slot og Stevns Klint. Se hvad resten er her.

Arbejdet med at restaurere pyramiden

Turister har ikke kunnet besøge pyramiden de seneste 14 år. Den har nemlig været i stykker flere steder. Derfor har regeringen arbejdet med at restaurere pyramiden. De har blandt andet fjernet gamle og slidte sten og erstattet dem med nye, ligesom stenenes overflade er blevet renset for sand og salt, som har slidt på dem.

Man har også fjernet noget af den gamle mørtel – det materiale som er mellem mur-brokkerne. Det har man erstattet med noget nyt, som minder om det, som man brugte for 4.700 år siden.

Under arbejdet har man fjernet nogle gamle mur-brokker, som har afsløret en gammel sarkofag lavet af granit, som måler cirka fem meter i højden. Sarkofagen vejer cirka 176 ton. En sarkofag er en kiste, som de gamle faraoer blev begravet i.

Egyptens premierminister, Mostafa Madbouly, var til stede, da pyramiden åbnede igen.

”Dette projekt er sammen med andre projekter indenfor arkæologi et af landets mega-projekter. Egypten vil gerne bevare vores arv, og det er en af vores top-prioriteter,” sagde Mostafa Madbouly ifølge Ekstra Bladet.

Arbejdet med pyramiden har kostet cirka 105 millioner egyptiske pund, hvilket svarer til cirka 43,7 millioner kroner. Arbejdet med at restaurere pyramiden begyndte i 2006, men blev sat på pause i 2011 og 2012 på grund af Det Arabiske Forår.

Under Det Arabiske Forår gjorde befolkningen i flere arabiske lande oprør mod deres regeringer. De kæmpede blandt andet for demokrati og bedre rettigheder til befolkningen. Blandt andet også i Egypten, hvor det endte med, at landets præsident Hosni Mubarak måtte træde af. Læs mere om Det Arabiske Forår her.

LÆS OGSÅ: Forskere finder ny uddød menneske-art i Afrika.